if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ρητορική σύγκλισης από Τσίπρα-Παυλόπολο για Σκοπιανό

Σαφείς αναφορές στην ανάγκη πολιτικής σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων επί του ονοματολογικού της πΓΔΜ έκαναν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο κύκλου ενημέρωσης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας που διενεργεί ο πρωθυπουργός μετά την τελευταία συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια.

Η κίνηση της ενημέρωσης από μόνη της έχει υψηλή σημειολογική αξία και μεταδίδει πολιτικά μηνύματα, ενώ οι δηλώσεις που τη συνοδεύουν επιδεικνύουν την ισχυρή πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος στη βάση πολιτικής σύγκλισης και κοινωνικής ηρεμίας.

Οι διαπραγματεύσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί των βασικών θεμάτων, ενώ οι διαρροές ονομάτων φαίνεται ότι εξυπηρετούν το στόχο της επικοινωνιακής διαχείρισης και της εκτόνωσης ενδεχόμενης κοινωνικής έντασης.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Στα λίγα λόγια που απηύθυνε ο επικεφαλής της κυβέρνησης μπροστά στις κάμερες προς τον αρχηγό του κράτους, σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, για την εξεύρεση μίας λύσης αμοιβαία αποδεκτής.

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.

«Υπερασπιζόμαστε μία γραμμή η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο δεκαετίες και αποτελεί κτήμα της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων»,

είπε ο κ. Τσίπρας. Μίλησε ακόμη για ανάγκη μίας λύσης η οποία θα αντέξει στον χρόνο, με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία για όλες τις χρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της ΠΓΔΜ, με αναθεώρηση του συντάγματος της τελευταίας, για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού, ώστε να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα στους δύο λαούς.

Η ανάδειξη της πάγιας γραμμής που έχει χαραχθεί επί του Μακεδονικού από τον πρωθυπουργό και η διατύπωση “κτήμα της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων” αποτελούν επίκληση της συνεννόησης με προοπτική σύγκλισης επί του θέματος. Παράλληλα όμως η λέξη “πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων” αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για διαφωνίες, εντός του συνταγματικού τόξου, ήτοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, ανταπαντώντας στον Πρωθυπουργό, ότι μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους, θεμιτές και φυσικές σε μια πραγματική Δημοκρατία, ωστόσο στα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική συναίνεση, καθώς κάτι τέτοιο ενισχύει τη χώρα σε διαπραγματευτικό επίπεδο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version