if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ο Τσίπρας έστρωσε εδαφος συνεργασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

Τη διαδικασία αναγνώρισης του εδάφους και επανεξέτασης της κομματικής-παραταξιακής στρατηγικής σε επίπεδο δήμων, κοινοτήτων και περιφερειών έστρωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Επιχειρώντας αυτοκριτική για το 2014, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι

«δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, δεν πρέπει να επαναλάβουμε το 2019 τα λάθη του 2014»

και δήλωσε πεπεισμένος ότι

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

«στην επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη θα βρούμε μια νέα πολιτική ισορροπία».

Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιεί τον κομματικό μηχανισμό στην κατεύθυνση της αναζήτησης συγκλίσεων και συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο, ενώ επιχειρεί να σώσει τα προσχήματα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αλλοιωθεί το ιδεολογικό υπόβαθρο.

«Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, χωρίς να εμπιστευτούμε φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει την ίδια στιγμή να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας»

Η στρατηγική συνεργασιών στις δημοτικές εκλογές μπορεί να προλειάνει το έδαφος για επέκταση του μοντέλου στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς οι κομματικές βάσεις θα έχουν ήδη έρθει πιο κοντά.

Παράλληλα έθεσε ως όρο την απλή αναλογική, σημειώνοντας ότι «φτιάχτηκε μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διαπλεκόμενα συμφέροντα, βαρόνοι, κομματάρχες. Δημόσιο χρήμα χάθηκε, ευρωπαϊκοί πόροι κατασπαταλήθηκαν, ενώ παράλληλα ολόκληρες περιοχές της χώρας στερήθηκαν στοιχειωδών έργων και υποδομών».

Συμπλήρωσε δε, ότι

«η τοπική αυτοδιοίκηση έγινε από πεδίο αναβαθμισμένου δημοκρατικού ελέγχου και αυθεντικής εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών ένα μνημείο της εξουσίας του ενός».

Επεσήμανε εξάλλου ότι η θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών, «αντικαθιστά ένα παραμορφωτικό και καλπονοθευτικό σύστημα που δεν αποτυπώνει επ΄ουδενί τους πραγματικούς συσχετισμούς».

«Η απλή αναλογική για μας δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής. Είναι όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι και όρος δημοκρατικού ελέγχου».

Ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Νομίζω ότι είναι σαφής, η μεγάλη σημασία που δίνουμε στην όσο το δυνατόν αυθεντικότερη αποτύπωση της λαϊκής ψήφου. Αυτό που αποδείξαμε με την ψήφιση της απλής αναλογικής για μεθεπόμενες τις εθνικές εκλογές»

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version