Σε πόλεμο μεταξύ διοίκησης και fund με τοποτηρητή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και χαμένους τους μικροεπενδυτές εξελίσσεται η υπόθεση της FF Group, καθώς μετά την αμφισβήτηση των οικονομικών στοιχείων από την QCM έρχεται η κρατική κινεζική Fosun να εγκαλέσει τη διοίκηση, ζητώντας απαντήσεις.
Η διοίκηση της FF Ggroup ανακοίνωσε την ανάθεση του, κατ επιταγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ελέγχου στην ΕΥ, εταιρία που ανήκει στην ομάδα των τεσσάρων μεγαλυτέρων του κόσμου, χωρίς ωστόσο να παράσχει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και εύρος του ελέγχου.
Η μεταβλητότητα στη μετοχή της FF Group έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ μετά την υποβάθμισή της από τον MSCI Global Greece στον MSCI mid cap, σημειώνονται και ρευστοποιήσεις ή ανταλλαγές παέκων που αφορά funds με συγκεκριμένο επενδυτικό checklist.
Αίσθηση προκαλούν δημοσιεύματα και φήμες για προσπάθεια εκδίωξης των ιδρυτικών μετόχων από την εταιρία και ανάθεση της διοίκησης νέα ομάδα, σενάριο που φαίνεται να τροφοδοτείται από την Ελλάδα, αγγίζει όμως τα όρια της συνωμοσιολογίας.
Η Fosun επέδωσε, μέσω του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ που έχει ορίσει, έγγραφο με το οποίο ζητεί εξηγήσεις και διευκρινίσεις από τη διοίκηση της FF Group, συστήνοντας παράλληλα στους μετόχους και τους πιθανούς επενδυτές να είναι προσεκτικοί κατά τη διαπραγμάτευση των τίτλων της εταιρίας.
Σε ανακοίνωση του, ο κινεζικός όμιλος αναφέρει ότι το διοικητικό του συμβούλιο εξέτασε στις 4 Μαΐου 2018 την έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM) -το οποίο αμφισβήτησε την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων της ελληνικής εταιρείας-, τα ερωτήματα της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τις ανακοινώσεις που εξέδωσε η Folli Follie.
«Το δ.σ. παρατήρησε ότι ορισμένες παρατηρήσεις στην έκθεση της QCM είναι απλώς εικασίες. Αφότου έλαβε υπ’ όψιν τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Folli Follie, τις οικονομικές της ανακοινώσεις, την άνω των 20 ετών διαδρομή της ως εισηγμένης και την εμπιστοσύνη της εταιρίας στον μεγαλομέτοχο της και στην διοίκηση, η εταιρία αύξησε το μερίδιο την περίοδο από τις 8 Μαΐου ως τις 11 Μαΐου, και έκτοτε, το ποσοστό της Folli Follie που κατέχει ο όμιλος και το ταμείο αυξήθηκε από το 13,89% στο 16,37%»,
σημειώνει η Fosun.
Όπως συμπληρώνει, ωστόσο,
«πρόσφατα το δ.σ. επίσης εξέτασε τις αναφορές από την αγορά και τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση, αλλά και ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».
Η Fosun τονίζει ότι, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της ως μέτοχος μειοψηφίας στη Folli Follie, επέδωσε έγγραφο αίτησης πληροφοριών μέσω του μη εκτελεστικού της μέλους στην εταιρεία, ζητώντας από τα εμπλεκόμενα μέρη εξηγήσεις και άμεσες διευκρινίσεις.
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα κρατά ενήμερους μετόχους, επενδυτές και το κοινό για κάθε σημαντική εξέλιξη, ενώ θα κάνει περαιτέρω ανακοινώσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Επίσης, συστήνει σε μετόχους και πιθανούς επενδυτές να είναι προσεκτικοί κατά τη διαπραγμάτευση των τίτλων της εταιρίας.