Η Ουάσιγκτον στριμώχνει Ερντογάν με τα εξοπλιστικά

Η Ουάσιγκτον στριμώχνει Ερντογάν με τα εξοπλιστικά

Σε τροχιά σκληρής αντιπαράθεσης βρίσκονται πλέον ΗΠΑ και Τουρκία, όπως προκύπτει από τις κινήσεις των δύο πλευρών, σε πολιτικό, διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει, ωστόσο, ότι υπάρχει προοπτική ρήξης.

Διαφήμιση

Στην Ουάσιγκτον το Κογκρέσο με σταθερά βήματα κινείται στην προδιαγεγραμμένη πορεία της αναστολής πωλήσεων αμυντικού υλικού, έως ότου το Πεντάγωνο παράξει έκθεση αποτίμησης των διμερών σχέσεων. Με τον τρόπο αυτό δίδεται στην κυβέρνηση Τραμπ ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί, υψηλής αξίας.

Η απόφαση αυτή, έχει από καιρό προαναγγελθεί και αποτελεί κίνηση τακτικής καθώς οι δύο χώρες ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου θα επανεξεταστούν αρκετές πτυχές των σχέσεών τους. Συνεπώς, οι κινήσεις θεωρούνται προεργασία και όχι κατάληξη.

Αντιστοίχως και η Τουρκία επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει ανοιχτά ζητήματα, όπως το Παλαιστινιακό, επί του οποίου ανακοίνωσε την ανάκληση του πρέσβη της από την Ουάσιγκτον, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται έντονη αντιαμερικανική ρητορική σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Επίσης, υπάρχει εν εξελίξει και ένα δεύτερο νομοσχέδιο στην Γερουσία, το οποίο, όμως, είναι περισσότερο στοχευμένο και αφορά αποκλειστικά το πάγωμα της παράδοσης των F-35 και όχι την γενικότερη πώληση στρατιωτικών προμηθειών. Μάλιστα η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία συνδέει την παράδοση των F-35 με το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία αλλά και την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται στις φυλακές της χώρας.


Οι αντεγκλήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς τη συγκεκριμένη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά παραλαβής του F-35, στο οποίο είναι μάλιστα και συμπαραγωγός χώρα, status που περιπλέκει το διπλωματικό σκάκι, καθώς υπάρχουν νομικές ρήτρες που δύσκολα θα καμφθούν, παρά μόνο αν θεωρηθεί εθνικός κίνδυνος για τις ΗΠΑ.

Διαβάστε  Η Γερμανία πουλάει έξι υποβρύχια στην Τουρκία

Στις ΗΠΑ το εν λόγω σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία (60-1) από την αρμόδια επιτροπή και πλέον ξεκινούν οι πολιτικές διεργασίες που αφορούν τον διάλογο για την υποβολή τροπολογιών. Αν τελικά η συγκεκριμένη πρόβλεψη τεθεί σε ισχύ μετά τη διαδικασία, οι περιορισμοί που θα επιβληθούν στις στρατιωτικές προμήθειες της Τουρκίας θα είναι ευρείας κλίμακας, και θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων πωλήσεις αεροσκαφών F-35 Lightning II JSF και F-16 Fighting Falcon, ελικοπτέρων CH-47 Chinook, H-60 Blackhawk και πυραύλων Patriot.

Η προσπάθεια για το πάγωμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα έχει αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες που διεξάγει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) στην Ουάσινγκτον. Όπως εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Έντι Ζεμενίδης, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση του στόχου της εκστρατείας του HALC.

Διαβάστε  Εξοπλιστικά: Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16

«Με την συμπερίληψή του στο κείμενο του προέδρου της Επιτροπής πλέον είναι μέρος κειμένου νομοσχεδίου και είναι η βάση για οποιεσδήποτε τροπολογίες υποβληθούν. Για να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αναφορά θα πρέπει κάποιος να δώσει μάχη γι’ αυτό.»

Το σχέδιο νόμου αναμένεται ότι θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο προϋπολογισμός για την εθνική άμυνα υπολογίζεται ότι θα εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται απίθανη η επικύρωση του και μέσα στο Μάιο.

Διαφήμιση