Πόσο “πάει” το Καλάσνικοφ και που πουλιέται

Πόσο “πάει” το Καλάσνικοφ και που πουλιέται

Από τότε που άρχισε να υπηρετεί για πρώτη φορά με το Σοβιετικό στρατό το 1948, το AK-47 και τα παράγωγά του έχουν γίνει τα πιο διαδεδομένα τουφέκια στον κόσμο. Στο βιβλίο του “AK47: Η ιστορία του λαϊκού πυροβόλου όπλου”, ο συγγραφέας Michael Hodges εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια Καλάσνικοφ σε κυκλοφορία, ένα για κάθε 35 ανθρώπους στη γη. Η δημοτικότητά του μεταξύ των στρατιωτών, των εγκληματιών και των μαχητών οφείλεται κυρίως στη φθηνή τιμή, την αντοχή, την αξιοπιστία και την απλή απλότητα.

Διαφήμιση

Μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικοί τύποι Kalashnikov, οι οποίοι παράγονται σε τουλάχιστον 30 χώρες. Τεράστιες ποσότητες ΑΚ-47 εμφανίζονται σε σημεία εντάσεων ανά τον κόσμο, ειδικά στην Αφρική.

Τα όπλα AK που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιού στο Charlie Hebdo και το θέατρο Bataclan αγοράστηκαν στο Βέλγιο και εντοπίστηκαν στα Βαλκάνια (και συγκεκριμένα στη Σερβία).

Δεδομένου ότι το AK-47 βρίσκεται στο επίκεντρο του παράνομου εμπορίου (αξίας περίπου 1,7 έως 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως), πόσο θα κόστιζε η μαύρη αγορά;

Μια πρόσφατη έκθεση της Global Financial Integrity έφερε στο φως το κόστος του AK-47 στη μαύρη αγορά, σε διάφορες χώρες. Στο Πακιστάν θα μπορούσε να πληρώσει $ 148 για μια τοπικά παραγόμενη έκδοση ή $ 1.200 για το γνήσιο. Στο Βέλγιο, όπου οι τρομοκράτες του Παρισιού αγόρασαν τα όπλα τους, το AK-47 έχει μέσο όρο $ 1.135.

Φυσικά, τυφέκια τύπου AK πωλούνται και μέσω του darknet σε τιμές από $ 2.800 έως $ 3.600, καθώς είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν.

Διαφήμιση