Οι αγορές επικροτούν τη σταθερότητα, τις κυβερνήσεις συνεργασίας και την έλλειψη αναταράξεων, αυτό όμως δεν συμβαίνει στην Ιταλία, όπου η προοπτική σχηματισμού εθνικο-λαικιστικής κυβέρνησης προκαλεί πανικό και εκτοξεύει το κόστος δανεισμού της χώρας.
Η επικείμενη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, στην Ιταλία, από τα όσα έχουν διαρρεύσει και από την προεκλογική ρητορική, φαίνεται ότι θέτει την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και για ευρεία γκάμα θεμάτων.
Πριν από λίγο το Bloomberg δημοσίευσε είδηση ότι υπάρχει τελική συμφωνία, ωστόσο εκπρόσωπος της Λέγκας, ωστόσο, διέψευσε στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ότι η συμφωνία είναι οριστική.
Η Λέγκα επιμένει ότι θέλει να εξασφαλίσει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στους Πέντε Αστέρες πρόκειται, όπως φαίνεται, να δοθεί εκείνο των Εξωτερικών. Το σαββατοκύριακο, τα μέλη των δυο κομμάτων θα πρέπει να εκφραστούν (στο διαδίκτυο αλλά και στις κύριες πλατείες της χώρας) σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας και να την απορρίψουν ή να την εγκρίνουν.
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έχει πάντως διαμηνύσει στην Λέγκα και στα Πέντε Αστέρια ότι κατά την επόμενη συνάντησή μαζί του στο προεδρικό μέγαρο θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε όλες τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και στο όνομα του νέου πρωθυπουργού.
Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σημείωσε άλμα για δεύτερη συνεχή ημέρα, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων να φθάνει νωρίτερα τις 156 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές Ιανουαρίου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το spread ήταν γύρω στις 130 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης σε υψηλό σχεδόν τριών μηνών στο 2,18%. Σε διήμερη βάση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2017.
Χθες, προκλήθηκε αναταραχή στις αγορές καθώς διέρρευσαν λεπτομέρειες από προσχέδιο προγράμματος για κυβέρνηση συνεργασίας, που περιελάμβανε σχέδια για να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η διαγραφή χρέους 250 δισεκ. ευρώ.
Ενώ λίγοι επενδυτές τη θεωρούν ρεαλιστική πρόταση ή εκτιμούν ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην ατζέντα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, η στάση σε ό,τι αφορά τους κανόνες της ευρωζώνης θεωρήθηκε συγκρουσιακή και θορύβησε κάποιους επενδυτές.