Η Μέρκελ θέλει να δώσει το οπλοστάσιο της ΕΚΤ στον ESM

Η Μέρκελ θέλει να δώσει το οπλοστάσιο της ΕΚΤ στον ESM

Στρατηγική περιορισμού του δραστικού βεληνεκούς και του οπλοστασίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται ότι ακολουθεί η Άγκελα Μέρκελ, όπως προκύπτει από ομιλία της στη Γερμανική Βουλή, την οποία αναδεικνύει η DW.

Διαφήμιση

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στην αγορά κρατικών ομολόγων τόνισε ότι αυτή η πολιτική της ΕΚΤ «δεν πρόκειται να συνεχιστεί επ’ αόριστον». Για αυτό θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για τη θωράκιση της Ευρωζώνης. Σε αυτό θα συμβάλει η μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Όμως και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Διαβάστε  Αδύναμος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, υπό πίεση η ΕΚΤ

Η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από την ΕΚΤ στον ESM ο οποίος θα μετεξελιχθεί σε EMF, αναλαμβάνοντας -σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ- την ευθύνη της παρακολούθησης των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο η πρόταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη γαλλική προσέγγιση που θέλει ελεγχόμενη αναβάθμιση του ESM υπό τον επίσης αναβαθμισμένο σε υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων. Παράλληλα η Γαλλία επιθυμεί αυξημένη λογοδοσία του EMF στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς μέχρι τώρα ισχύει εταιρικό μοντέλο με πλειοψηφούντες μεριδιούχους.

Διαβάστε  Η Μέρκελ σπρώχνει άγρια για ανεξάρτητο Ευρωστρατό, αδειάζει τις ΗΠΑ

Διαφήμιση