Αξιολόγηση: Κλείνει με χαμηλότερη ανάπτυξη και χωρίς μέτρα το δημοσιονομικό

Αξιολόγηση: Κλείνει με χαμηλότερη ανάπτυξη και χωρίς μέτρα το δημοσιονομικό

Βήματα προσέγγισης ώστε να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα και να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης κάνουν θεσμοί και οικονομικό επιτελείο, αναπροσαρμόζοντας τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη και τα επηρεαζόμενα μεγέθη.

Διαφήμιση

Μετά από τις δημόσιες διαβεβαιώσεις για συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα κόκκινα δάνεια και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, η Αθήνα κάνει το δικό της βήμα αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις για τη ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 2-2,1% (από 2,5% που προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός).

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι αποσύρθηκε η πρόταση για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, θέμα που επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο του δημοσιονομικού.

Διαβάστε  Συνελήφθη Τούρκος στις Καστανιές Έβρου

Όπως αναφέρει η ενημέρωση, κατά τον πρωϊνό γύρο διαβουλεύσεων υπήρξε σημαντική σύγκλιση καθώς εκτός από τη μείωση του πήχη της ανάπτυξης από την ελληνική πλευρά ώστε η νέα πρόβλεψη να «εναρμονιστεί» με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώθηκε αναθεώρηση προς τα πάνω και στην εκτίμηση του ΔΝΤ για την πορεία του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Βήματα κάνει όμως και το το ΔΝΤ καθώς αν και μέχρι τώρα προέβλεπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί το 2018 στο 2,9%, αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για 3,5%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι «θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα» δηλαδή θα προχωρήσει η μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019 ενώ η μείωση του αφορολογήτου θα ισχύσει, όπως προβλέπει ο νόμος, από την 1/1/2020.

Διαβάστε  Επιστολή Γεννημματα, ζητά εκλογές και συζήτηση στη Βουλή για τη μεταμνημονιακή εποχή

Η σύγκλιση των εκτιμήσεων αποτελεί, μια αναμενόμενη κίνηση, η οποία σχετίζεται τόσο με τους στόχους στο δημοσιονομικό όσο και με την ελάφρυνση χρέους, καθώς επίσης συνδέεται με τις αναπτυξιακές επιδόσεις.

Ανοικτό παραμένει το ποιο ακριβώς θα είναι το ποσοστό του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος –όπως και το αντίστοιχο του 2019- καθώς από το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί και το αν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για την διανομή έκτακτου μερίσματος και κατά τη φετινή χρονιά.

Διαβάστε  Σκοπιανό, χρέος και μετα-Μνημόνιο προσδιορίζουν την επόμενη κυβέρνηση

Κυβερνητικός αξιωματούχος πάντως, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών συζητήσεων για το δημοσιονομικό, εξηγούσε ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2019 θα είναι ουδέτερο καθώς εκτός από τη μείωση των συντάξεων θα υπάρξει και η ενεργοποίηση των αντίμετρων.

Ο ίδιος αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το Σάββατο οι δύο πλευρές θα έχουν καταλήξει σε τεχνική συμφωνία: «μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση