Στροφή Μητσοτάκη στο Σκοπιανό, κάνει πίσω για τη χρήση του όρου Μακεδονία

Στροφή Μητσοτάκη στο Σκοπιανό, κάνει πίσω για τη χρήση του όρου Μακεδονία

Υπαναχωρεί από την αρχική θέση της άρνησης της χρήσης του όρου “Μακεδονία” σε οποιαδήποτε μορφή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσχωρώντας παράλληλα στη θέση του Βουκουρεστίου την οποία ακολουθεί και η κυβέρνηση για erga omnes ονομασία και αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και αρχικά είχε στηρίξει τα δύο συλλαλητήρια, στον πυρήνα των οποίων ήταν η άρνηση της χρήσης του όρου Μακεδονία, με νεότερες δηλώσεις του και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο, με νεότερες δηλώσεις του στέλνει σαφές μήνυμα πολιτικής συνεννόησης, ακόμα και συναίνεσης.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Κατ αρχήν συμφωνία, εγγυήτρια η ΕΕ

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε τις δηλώσεις αυτές προσερχόμενος στη στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντούσε τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας»

τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η επίλυση του προβλήματος του ονόματος της πΓΔΜ πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία.

«Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μία προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό»

συμπλήρωσε.

Διαβάστε  Στην τελική ευθεία το Σκοπιανό: Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις 17 Μαΐου

Διαφήμιση