Ιταλία: Διαγραφή χρέους 250 δισ. και τερματισμό κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην κυβερνητική συμφωνία Λέγκας-Πέντε Αστέρων

Ιταλία: Διαγραφή χρέους 250 δισ. και τερματισμό κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην κυβερνητική συμφωνία Λέγκας-Πέντε Αστέρων

Ανησυχία στις αγορές και ρίγος στις Βρυξέλλες και το διευθυντήριο της ΕΕ προκαλούν οι διαρροές εγγράφων που παράγονται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της εθνικιστικής Λέγκας του Βορρά και του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με προσχέδιο του προγράμματος κυβερνητικού συνασπισμού, που περιήλθε στην κατοχή της Huffington Post Italia, τα δύο κόμματα σχεδιάζουν να ζητήσουν από την ΕΚΤ τη διαγραφή χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ. Το σχέδιο των 39 σελίδων κάνει επίσης λόγο για επαναδιαπραγμάτευση της εισφοράς της Ιταλίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και σχέδια για κατάργηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011, με την αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις ανησυχίες, σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο κόμματα υπογραμμίζουν ότι το προσχέδιο, που είδε το φως της δημοσιότητας συνιστά «παλαιότερη εκδοχή, η οποία έχει τροποποιηθεί αισθητά». Επανέλαβαν δε την ελπίδα για μία συμφωνία σήμερα σχετικά με το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Διαβάστε  Ανατριχίλα στις αγορές από τα 2,3 τρισ. ιταλικού χρέους που τώρα απειλεί να κουρέψει η νέα κυβέρνηση

Στον απόηχο των πληροφοριών, η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου έχει ανέλθει σήμερα στο 2,003%, αυξημένη κατά 6 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει ανοίξει στις 138 μονάδες βάσης από 129 μ.β. χθες. Η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,007%. Κινείται πάνω από το μηδέν, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017.

Διαβάστε  Νέες εκλογές στην Ιταλία, κόντρα για την Ευρώπη

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,8%, με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Διαφήμιση