Ήρεμος ο “Θαλάσσιος Λέων” της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ήρεμος ο “Θαλάσσιος Λέων” της Τουρκίας στο Αιγαίο

Σε μοτίβο υψηλής παραβατικότητας αλλά χαμηλής προκλητικότητας έχει περάσει -ξανά- η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, γεγονός που συμπίπτει με την ένταση στη Λωρίδα της Γάζας και την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Διαφήμιση

Αν και η Τουρκία επιμένει στην πολιτική των πολλών ανοιχτών μετώπων, εν τούτοις, το μοντέλο δράσης που υιοθετεί κάθε φορά στο Αιγαίο είναι ενδεικτικό των εσωτερικών της ορίων.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ καταγράφηκαν 19 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη την Τρίτη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ 20 είχαν καταγραφεί τη Δευτέρα.

Διαβάστε  Αιγαίο: Μοτίβο υψηλής παραβατικότητας, χαμηλής προκλητικότητας από την Τουρκία

Συνολικά 18 τουρκικά αεροσκάφη (δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, τέσσερα CN-235 και 12 ελικόπτερα) προέβησαν σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Ενδεικτικό της χαμηλής προκλητικότητας είναι η αποφυγή εμπλοκών και η χρήση κυρίως κατασκοπευτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Διαβάστε  Κατεβάζει τους τόνους η Τουρκία στο Αιγαίο

Επίσης τα περιστατικά αυτά καταγράφηκαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση “Θαλάσσιος Λέων”, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες.

Διαφήμιση