Ντομπρόβσκις για χρέος: Μέτρα με “γαλλικό κλειδί” και γερμανικό “ρελέ διαφυγής”

Ντομπρόβσκις για χρέος: Μέτρα με “γαλλικό κλειδί” και γερμανικό “ρελέ διαφυγής”

Θολώνει το τοπίο όσον αφορά τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους και εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς από τη μια αναφέρει ότι η Ελλάδα θα λάβει τα συμφωνηθέντα μέτρα, ενώ παράλληλα εισάγει περιορισμό ως προς την εφαρμογή τους, την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων.

Διαφήμιση

Οι δηλώσεις του Βάντις Ντομπρόβσκις κατά τη συμμετοχή του σε συνέδριο του Politico στις Βρυξέλλες διαφοροποιούνται από τη γραμμή της Κομισιόν που -μέχρι τώρα- εξέφραζε ο αρμόδιος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί επέμενε ότι τα μέτρα για το χρέος θα συνδεθούν με την ανάπτυξη, όπως προβλέπει η γαλλική προταση, ωστόσο η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, αποτελεί μια παραλλαγή της γερμανικής πρότασης που δέλει να εισαχθεί και πολιτικό κριτήριο ώστε να καταστήσει τον μηχανισμό χειροκίνητο και όχι αυτόματο.

Διαβάστε  Ανατριχίλα στις αγορές από τα 2,3 τρισ. ιταλικού χρέους που τώρα απειλεί να κουρέψει η νέα κυβέρνηση

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για ζήτημα μηνών προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι αυτήν τη στιγμή εξετάζονται τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς και ο μηχανισμός που συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με την αποπληρωμή του χρέους.

«Όλα βρίσκονται υπό συζήτηση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα λάβει αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όσο τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους της και δεν κάνει πίσω στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Είναι σαφές ότι με το επίπεδο του χρέους που έχει η Ελλάδα, πάνω από 180% του ΑΕΠ, πρέπει να είμαστε συνετοί για να διασφαλίσουμε την ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές» σημείωσε. Γι’ αυτό, εξήγησε ότι η χώρα είναι σημαντικό να παραμείνει στον σωστό δρόμο όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε  Η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα

Ερωτηθείς πότε θα αποφασιστεί το ζήτημα του χρέους ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε: «Νομίζω ότι είναι ζήτημα μηνών. Τον Μάιο-Ιούνιο, αφού η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, επεσήμανε ότι το Ταμείο είναι μέρος της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που προϋποθέτει τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση.

Διαβάστε  Η ΕΚΤ θέλει ελάφρυνση χρέος χωρίς γερμανικό "διακόπτη"

«Νομίζω πως είναι σαφές ότι το ΔΝΤ δεν συμβάλλει μέχρι τώρα με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα» πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ να καταλήξουν σε μία συντονισμένη προσέγγιση, σε μία συντονισμένη ανακοίνωση, γιατί φυσικά αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα που θα στείλουμε στις αγορές», υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Διαφήμιση