Τελικά κανένας δεν “πάει” τον Τραμπ

Τελικά κανένας δεν “πάει” τον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και παθιασμένος με το προφίλ του δεν φαίνεται να καταφέρνει ιδιαίτερα καλά, καθώς τελευταία δημοσκόπηση της Gallup δείχνει ότι η εικόνα του μεταξύ των πολιτών -ακόμα και στο εξωτερικό- είναι χειρότερη από αυτή του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, παρά τη -για παρατεταμένο χρονικό διάστημα- χαμηλή αποδοχή του, εντός και εκτός των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην ατζέντα “America First”, η οποία επιζητεί την αναθεώρηση διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών με στόχο την αναδιάταξη των προτεραιοτήτων και την πρόταξη του εμπορίου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υπαναχώρησης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας του, παρά τις περί που αντιθέτου πιέσεις από εταίρους, συμμάχους και τη διαφωνία της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Διαφήμιση

Διεθνώς, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επιτεύχθηκε το 2015 από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζεται ως απολύτως λειτουργική.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να παρουσιάσει οποιεσδήποτε ισχυρές αποδείξεις, υπαναχώρησε με την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια “κακή συμφωνία”, που διαπραγματεύθηκε ο προκάτοχός του στο γραφείο Μπαράκ Ομπάμα.

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η υπαναχώρηση εντάσσεται στο μένος που τρέφει κατά του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η συμφωνία αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής επί Μπαράκ Ομπάμα.

Πιο ισχυρό είναι όμως το εμπορικό σενάριο, καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι μείζονες εμπορικοί εταίροι του Ιράν είναι η ΕΕ και η Κίνα. Επίσης, η απόφαση του Τραμπ εξυπηρετεί και τα συμφέροντα του Ισραήλ που θέλει την αποδυνάμωση της επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Οι σύμμαχοι της Αμερικής στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, επιχείρησαν να μεπείσουν τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία ήταν καλή και παρήγε αποτελέσματα. Η απόφαση του Τραμπ να προβεί σε μονομερείς ενέργειες είναι ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους η αποδοχή της αμερικανικής ηγεσίας στον κόσμο έχει υποχωρήσει σημαντικά, τόσο μεταξύ εταίρων και συμμάχων, όσο και μεταξύ των αντιπάλω..