Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος εκτράχυνσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή καθώς σε μια πρωτοφανή επιχείρηση κατά αμάχων το Ισραήλ έχει ήδη σκοτώσει 41 άτομα, τις τελευταίες ημέρες και 1700 είναι οι τραυματίες, σε διαδηλώσεις κατά της εγκατάστασης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
Η χωρίς προηγούμενο βιαιότητα του Ισραήλ έρχεται σε μια περίοδο που η αντιπαράθεση με την Τουρκία και το Ιράν κλιμακώνεται, ενώ υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ επιχειρεί άνοιγμα στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.
Υπέρμετρη χαρακτηρίζει τη βία από την πλευρά του Ισραήλ η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων, ενώ σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε απευθύνει κάλεσμα για αυτοσυγκράτηση.
Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της επιτροπής, η οποία εξαρτάται από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογραμμίζουν ότι τους «ανησυχεί σοβαρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν δεν φαίνονταν να αποτελούν επικείμενη απειλή τη στιγμή που πυροβολήθηκαν».
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας, συγκεντρώνονται από τις 30 Μαρτίου κοντά στα σύνορα για την «Μεγάλη Πορεία Επιστροφής», διεκδικώντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.
Από τις 30 Μαρτίου μέχρι και σήμερα, 82 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά, ενώ στους 41 ανέρχονται οι νεκροί τις τελευταίες ημέρες.
Η χρήση πραγματικών σφαιρών από τον ισραηλινό στρατό βρίσκεται στο κέντρο των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως δεν χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες παρά μόνο ως ύστατη λυση και το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, που κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας και εναντίον του οποίου έχει κάνει τρεις πολέμους, ότι χρησιμοποιεί τους διαδηλωτές ως πρόσχημα και εργαλείο για να καλύψει την προσπάθεια επίθεσης.
Ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και ΜΚΟ έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών, ιδέα που απορρίπτεται από το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, μεγάλος κορυφαίος του Ισραήλ, μπλόκαραν τα διαβήματα στον ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ εκφράζει την «ανησυχία» της για το γεγονός ότι, αν και το Ισραήλ ανακοίνωσε δημόσια τη διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα αυτά στη Γάζα, «δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμιά ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα».