Στρατηγική δύο εξόδων στις αγορές αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει -για πρώτη φορά μετά από χρόνια- δεκαετές ομόλογο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η δήλωση, υψηλόβαθμου αξιωματούχου που δεν κατονομάζει το Reuters, ο οποίος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση διαθέτει ήδη ρευστότητα 20 δισ., που επαρκεί για την κάλυψη των δανειακών αναγκών την Ελλάδα για την επόμενη διετία.
“Έχουμε ρευστότητα περίπου 20 δισ. ευρώ και μπορούμε να καλύψουμε τους λογαριασμούς μας για τουλάχιστον δύο χρόνια … έως τις αρχές του 2020”
είπε, προσθέτοντας πως
“αυτό σημαίνει ότι ακόμη και χωρίς καμία έκδοση μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας”.
Η τοποθέτηση αυτή αλλάζει ριζικά τα δεδομένα, καθώς, σύμφωνα με το Μνημόνιο, το κεφαλαιακό μαξιλάρι θα ανερχόταν στα 19 δισ., ενώ μέρος αυτών θα εκταμιευόταν από την τελευταία δόση. Η επιτάχυνση του σχεδίου και η απεξάρτηση από τις δόσεις αποτελούν ενδείξεις ισχύος, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει ακόμα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει συνολικά 3,5 έως 4,5 δισ. με ένα 7ετές και ένα 10ετές ομόλογο.
“Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχει αποφασιστεί ακόμη … θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά” ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.
Η άλλη έκδοση θα έχει ωρίμανση μικρότερη των επτά ετών και θα στοχεύει στην άντληση περίπου 1,5 – 2 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος αξιωματούχους διευκρίνισε πως αν οι συνθήκες στις αγορές αλλάξουν, τότε η Αθήνα θα προσαρμόσει τα σχέδιά της αναφορικά με τον αριθμό των εκδόσεων.
Σύμφωνα με τη μία από τις δύο πηγές, η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της για τα επόμενα δύο χρόνια.