Ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο: Σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση “Θαλάσσιος Λέων”

Ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο: Σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση “Θαλάσσιος Λέων”

Ανεβαίνει, μέχρι την Τρίτη, η ένταση στο Αιγαίο καθώς η Τουρκία διεξάγει την άσκηση “Θαλάσσιος Λέων”, η οποία θα λάβει χώρα στα τουρκικά και διεθνή ύδατα και πραγματοποιείται με πραγαμτικά πυρά και ρεαλιστικό σενάριο αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.

Η άσκηση, αν και καθιερωμένη και πλήρως ενταγμένη στο ετήσιο πρόγραμμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία και σε περίοδο αυξημένων εντάσεων με την Ελλάδα και την ΕΕ, παράγοντες που ενισχύουν την ανησυχία για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία.

Η επίσπευση των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία μπορεί να περιόρισε τους κινδύνους ενός θερμού επεισοδίου ή ατυχήματος στο Αιγαίο, ωστόσο οι συνεχιζόμενες ασκήσεις σε όλο και πιο διευρυμένες περιοχές του Αιγαίου Αιγαίο δείχνουν ότι η θεωρία των γκρίζων ζωνών δεν αφορά μόνο τη προεκλογική ρητορική.

Διαφήμιση

Την Τετάρτη η Άγκυρα εξέδωσε Navtex δεσμεύοντας μεγάλο μέρος του Αιγαίου και μάλιστα για πρώτη φορά με συμμετοχή και τουρκοκυπριακού σκάφους. Αφορμή η άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Θαλάσσιος Λέων» που θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 13 – 15 Μαΐου. Δεν πρόκειται για άσκηση που γίνεται πρώτη φορά. Ωστόσο το ζήτημα έρευνας και διάσωσης, είναι αυτό που εντείνει τις διεκδικήσεις και την διαμάχη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην τουρκική περιοχή έρευνας-διάσωσης και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Θα παραβρεθούν ξένοι παρατηρητές από 18 χώρες και 26 παρατηρητές από διάφορους τουρκικούς φορείς και υπηρεσίες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί λίγο μετά την τουρκική άσκηση ακολουθεί αντίστοιχη ελληνική με την ονομασία “Καταιγίδα” η οποία επίσης πραγματοποιείται σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με ρεαλιστικό σενάριο και πραγματικά πυρά.

Διαφήμιση