Πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης της διαρκώς εντεινόμενης κατάστασης στη Συρία αναλαμβάνει η Ρωσία αναστέλλοντας την παράδοση των πυραύλων S-300 στον Μπασάρ Αλ Άσαντ, τη στιγμή που Ιράν και Ισραήλ έχουν καταστήσει τη χώρα πεδίο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.
Με τον τρόπο αυτό η Μόσχα επιχειρεί να στείλει μήνυμα στην Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ ότι δεν θα ενδυναμώσει περαιτέρω τον Άσαντ, αναμένοντας αντίστοιχες κινήσεις από το Ισραήλ, τα πλήγματα του οποίου, σε βάρος ιρανικών στόχων, ρίχνουν λάδι στη φωτιά και διευρύνουν το μέτωπο, διαμορφώνοντας συνθήκες γενικευμένης αναταραχής στην περιοχή.
Η απόφαση της Μόσχας ελήφθη μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη ρωσική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ένδειξη ότι Μόσχα και Τελ Αβίβ διατηρούν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς.
Η ρωσική κυβέρνηση, το προηγούμενο διάστημα, είχε αφήσει «άνοιχτο» το ενδεχόμενο ενίσχυσης του αμυντικού εξοπλισμού της Δαμασκού, σε απάντηση της αυξανόμενης εμπλοκής της Δύσης στο εσωτερικό της Συρίας.
Η παρέμβαση, ωστόσο, του Ισραήλ φαίνεται πως αποσόβησε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία θα ενέπλεκε περαιτέρω την ήδη περίπλοκη κατάσταση στην πολύπαθη Συρία.
«Προς το παρόν, δεν συζητάμε την παράδοση σύγχρονου αμυντικού εξοπλισμού προς τη Συρία»
δήλωσε στενός σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ερωτηθείς για την τύχη των πυραύλων S-300, ενώ πρόσθεσε ότι
«Ο συριακός στρατός έχει ήδη ό,τι χρειάζεται»
Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί, όμως, ουσιαστική υποχώρηση της Μόσχας, καθώς δεν αποσύρει από τη χώρα τους δικούς S-300 και S-400 που έχει αναπτύξει.
Τις τελευταίες ημέρες και ιδίως μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, η Συρία έχει καταστεί πεδίο συγκρούσεων μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.