Το σενάριο τη υπαγωγής της συμφωνίας για το Σκοπιανό σε ένα διετές μνημονιακού χαρακτήρα action plan το οποίο θα τρέχει παράλληλα με τις διαδικασίες ένταξης σε ΕΕ και NATO επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς αναζητείται τρόπος η συμφωνία να είναι πλήρης, νομικά δεσμευτική και ισχυρή και πολιτικά διαχειρίσιμη,
Όπως έχει από τις 24 Απριλίου επισημάνει το Crisis Monitor, η λύση αυτή καλύπτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για ένταξη της πΓΔΜ σε ΕΕ και NATO, καθώς ο χρόνος υλοποίησης είναι αντίστοιχος του χρόνου που απαιτείται για την εισδοχή της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που είναι συντομότερος από τη διαδικασία της ΕΕ, ήτοι περίπου 24 μήνες.
Διαβάστε επίσης: Σε διετές Μνημόνιο η λύση για το Σκοπιανό
Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται ακόμα το ζήτημα της διαδικασίας αξιολόγησης της προόδου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, το δικαίωμα veto, οι εγγυήσεις και το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας καθώς και οι ρήτρες απόσυρσης των πλευρών. Ανοιχτά, ως προς τις διατυπώσεις που χρησιμοποιηθούν του παραμένουν θέματα γλώσσας και εμπορίου.
Υπό διαμόρφωση βρίσκονται οι νομικές προϋποθέσεις ενεργοποίησης της διαδικασίας της διαιτησίας και προσφυγής στα στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα επίλυσης ενδεχόμενων διαφορών που θα ανακύψουν. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν η παρέκκλιση από το συγκεκριμένο Μνημόνιο θα αποτελεί λόγο αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ή αν θα αποτελεί το τελικό κλειδί.
Η υιοθέτηση της ελληνικής θέσης περί «erga omnes» ουσιαστικά οδηγεί και σε ανάγκη για αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί αρκετές δυσκολίες για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Προβλήματα όμως αντιμετωπίζει και η Αθήνα, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζεται πολύ από την ακροδεξιά πτέρυγα να μην αποδεχθεί καμία λύση με το όνομα Μακεδονία, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.
Το επαπειλούμενο πολιτικό αδιέξοδο, όμως, μπορεί να αποφευχθεί από συμφωνία επί μιας αρθρωτής διαδικασίας διετούς διάρκειας την οποία τα κοινοβούλια θα ψηφίσουν κατά πλειοψηφία και για την οποία θα δημιουργηθεί ειδικό κλιμάκιο παρακολούθησης, αντίστοιχο της τρόικα. Με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχουν άμεσες αλλαγές, τα κλειδιά παραμένουν στην Ελλάδα, η πορεία της πΓΔΜ προς ΕΕ και NATO επανεκινείται και οι κυβερνήσεις εξασφαλίζουν ικανό πολιτικό χρόνο για την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.
Η ψήφιση του Μνημονίου από τα κοινοβούλια είναι ασφαλώς μια διαδικασία με πολιτικό κόστος, ωστόσο η διαχείρισή του θα είναι ευκολότερη με βάση τις πρόνοιες και τις ρήτρες που θα περιέχονται σε αυτό, ενώ ο χρόνος υλοποίησης είναι επίσης σύμμαχος των κυβερνήσεων.
Εφόσον οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ βρουν ένα σημείο σύγκλισης που θα επιτρέπει τη συνέχιση της συζήτησης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τότε την ερχόμενη Τετάρτη είναι εξόχως πιθανό να συναντηθούν και οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.