Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ, ανησυχεί η Τουρκία

Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ, ανησυχεί η Τουρκία

Επαφές με αντικείμενο τη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ είχαν οι αρχηγοί Στρατού των δύο χωρών, σε συνέχεια της 13ης διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Λευκωσία.

Η διαδικασία στρατιωτικής προσέγγισης Ελλάδας-Ισραήλ αποτελεί το γεωπολιτικό σκέλος του νέου γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο βασίζεται στην ανάπτυξη της ενέργειας και του εμπορίου ως συνεκτικών κρίκων για την εδραίωση της συνεργασίας και την ενίσχυση της ασφάλειας.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν πηγή ανησυχίας για την Άγκυρα η οποία βλέπει τον κλοιό γύρω της να σφίγγει επικίνδυνα και αντιδρά νευρικά και σπασμωδικά, ανεβάζοντας τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Διαφήμιση

Στη συνάντηση που είχε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής με τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, υποστράτηγο Yaacov Barak, στο Ισράηλ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης από τις 8 μέχρι τις 10 Μαΐου, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, αλληλοεκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μεταξύ των αρχηγών του Στρατού Ξηράς της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Οι δυο αρχηγοί συζήτησαν για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως οι αλλαγές στη μορφή των χερσαίων δυνάμεων για την αντιμετώπιση σύγχρονων και μελλοντικών μορφών απειλών. Επιπλέον διερεύνησαν τους τρόπους που μπορεί να διευρυνθεί η στρατιωτική συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Τέλος, συζήτησαν για την ανταλλαγή επισκέψεων σπουδαστών και διοικητών σχολών, για εκπαιδευτικές διαλέξεις σε σχολές Εφαρμογής Όπλων της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Διαφήμιση