Το πρακτικό πρόβλημα, ότι ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί το 55% των εποπτικών τους κεφαλαίων και ως εκ τούτου δεν υπάρχει επαρκής ικανότητα απορρόφησης ζημιών από τα κόκκινα δάνεια, αναδεικνύει με report ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Ο οίκος επισημαίνει επίσης ότι το DTA είναι άυλο ενεργητικό και η υψηλή συμμετοχή του στη διαμόρφωση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών, τις συνδέει άμεσα με την δημοσιονομική ισορροπία του Δημοσίου.
Ο οίκος χαρακτηρίζει credit positive τα αποτελέσματα των stress tests, καθώς αναδεικνύουν την ανθεκτική κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών.
Καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι το δυσμενές σενάριο αποκάλυψε πλήγμα 15,5 δισ. ευρώ, καθώς ακόμη και σε αυτή την περίτπωση ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 παραμένει πάνω από το 5,5%.
«Τα αποτελέσματα είναι credit positive, γιατί απο τη στιγμή που δεν απαιτούν την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων, δίνουν στις τέσσερις τράπεζες τη δυνατότητα να εστιάσουν στη μείωση του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.
Υπενθυμίζει ότι στόχος είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στα 65 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 από περίπου 96 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017 (ποσό που αντιστοιχεί στο 49% του συνόλου των δανείων).