Η ανάδειξη της γεωοικονομικής διάστασης στη διεθνή πολιτική επαναφέρει τη διαδικασία προεξόφλησης των αγορών, ως το βασικό εργαλείο πρόβλεψης των συνεπειών από κορυφαίες δράσεις πολιτικής, όπως η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για υπαναχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την εποπτεία και η επιβολή δασμών στις εισαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό το Crisis Monitor επιχειρεί να παρακολουθήσει από κοντά και να επισημάνει τις αντιδράσεις των αγορών προσφέροντας μια ακόμη σημαντική παράμετρο που συμβάλλει στην διαμόρφωση πιο ολοκληρωμένης εικόνας για τον αντίκτυπο των εξελίξεων.
Όχι μόνο μοχλός κερδοσκοπικών παιχνιδιών αλλά και πίεσης διαφόρων συμφερόντων το ΧΑΑ τις τελευταίες μέρες. Ο Γενικός δείκτης τις τελευταίες μέρες κράτησε μακροχρόνιες στηρίξεις Αν τις επόμενες ημέρες δεν υπερβεί τις 870 μονάδες τότε… θα θυμηθούμε το γνωστό χρηματιστηριακό μας ρητό «Η μάνα του Χοσε δεν έκλαψε ποτέ». Έξαλλου, ο Ιούνιος στατιστικά είναι πτωτικός μήνας.
Στήριξη στης 810 μονάδες και αντίσταση στης 828 μονάδες. Η ανοδική διάσπαση των 828 μονάδων είναι σημείο κλειδί για τη βιωσιμότητα της ανοδικής κίνησης.
FTSE-25: Η μεσοχρόνια τάση είναι πτωτική, η μακροχρόνια και βραχυχρόνια τάση, όμως, είναι ανοδικές. Είναι σημαντικό ο FTSE να μπορέσει να κρατηθεί πάνω από τις 2.096 μονάδες για να έχει διάρκεια η πρόσφατη ανοδική αντίδραση.
Στήριξη στης 2042 και 2064 μονάδες. Αντίσταση στης 2145 και 2225 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης, στον απόηχο των stress tests διατηρεί την ανοδική τάση, με δεδομένη όμως την έντονη μεταβλητότητα που αναμένεται τι επόμενες ημέρες, ενδεχομένως η τάση αυτή να αναστραφεί.
Η ΔΕΗ αν και δέχεται πολύπλευρες πιέσεις, παραμένει –τουλάχιστον για την ώρα- σε διαδικασία εν εξελίξει ανοδικής αντίδρασης, η οποία έχει ως πρώτο στόχο τη ζώνη των 2,52-2,64 ευρώ..
Ειδησεογραφικά πλήττεται από δημοσιεύματα για την οικονομική της κατάσταση, τη στιγμή που ξεκινάει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της λιγνιτικών της μονάδων.
Διεθνείς αγορές
Μετά την πρόσφατη διορθωτική κίνηση ο δείκτης DAX τις τελευταίες επτά εβδομάδες κινείται ανοδικά. Τις επόμενες δυο εβδομάδες αναμένεται ο δείκτης να δοκιμάσει να διασπάσει ανοδικά το πρόσφατο ιστορικό υψηλό των 13.600 περίπου μονάδων.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η εικόνα του Dow Jones δεν είναι ανάλογη του DAX και των άλλων ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς αρχίζουν και αποτυπώνονται οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων.
Εδώ και δυο μήνες ο δείκτης κινείται σε ένα πολύ στενό εύρος τιμών μεταξύ των 23.300 και 24.830 μονάδων. Η συσσώρευση αυτή αναμένεται να εκτονωθεί άμεσα, είτε διασπώντας ανοδικά τις 24.830, οπότε θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τα υψηλά του έτους, είτε με καθοδική διάσπαση των 23.300 μονάδων, οπότε θα κινηθεί βίαια προς τις 21.400 μονάδες.
Εμπορεύματα
Ο χρυσός βρίσκεται σε μακροχρόνια ανοδική τάση, πρόσφατα το επιβεβαίωσε αφού «πάτησε» και κράτησε αρκετές φορές τις 1305 μονάδες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται δοκιμάσει την αντίσταση στις 1320 μονάδες. Αν το καταφέρει, τότε η αμέσως επόμενη σημαντική αντίσταση είναι στις 1375 μονάδες.
Τα συμβόλαια πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 3% περίπου την Τετάρτη, σημειώνοντας καταγράφοντας νέο υψηλό 3 1/2 ετών, υποδεικνύοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και να επαναφέρουν κυρώσεις θα διαταράξει τη ροή αργού στη Μέση Ανατολή.
Την ανοδική δυναμική εντείνει η ανακοίνωση των αμερικανικών αποθεμάτων, χθες, που αποκάλυψε την πρώτη πτώση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ σε τρεις εβδομάδες.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει έτοιμη να καλύψει τυχόν κενά στην παγκόσμια παραγωγή λόγω των νέων κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν, ενώ και η το Διεύθυνση Ενέργειας των ΗΠΑ προβλέπει αύξηση της παραγωγής κατά 6,3% το 2018-19.
Η πιο εκπληκτική πτυχή του ράλι στο αργό πετρέλαιο είναι ότι η τελευταία ανοδική κίνηση έχει σε αρμονία με το δολάριο.
Ιστορικά, οι τιμές του αργού πετρελαίου κινούνται σε αντίθετη τροχιά με το δολάριο. Παρατηρώντας το γράφημα είναι αρκετά εύκολο να δούμε ότι η άνοδος του πετρελαίου, ιδιαίτερα το τελευταίο έτος συνέπεσε κυρίως με την πτώση του δολαρίου. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, όμως, ο Δολαριακός Δείκτης κινείται ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη που υπερβαίνουν το 3%. Ωστόσο, η αντίδραση του δολαρίου δεν ανέκοψε την ανοδική κίνηση στο πετρέλαιο, το οποίο την ίδια περίοδο ενισχύεται κατά 10%.
Ο φόβος φυλάει τα έρμα, λέει το ρητό, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει στις αγορές, τουλάχιστον όχι ακόμα, καθώς παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, τους φόβους για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και την παρατεταμένη και ισχυρή ανοδική κίνηση του χρυσού και του πετρελαίου, ο δείκτης φόβου, που καταγράφει την έντονη μεταβλητότητα του S&P, ο VIX, φαίνεται να βρίσκεται σε διαδικασία παρατεταμένης συσσώρευσης.
Η άνοδος, σχεδόν διπλασιασμός του δείκτη, εντός του τελευταίου έτους αντικατοπτρίζει τα νέα επίπεδα ρίσκου στην αγορά ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς πλέον το χρήμα κοστίζει…