Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Τραμπ-Ισραήλ θέλουν να οδηγήσουν το Ιράν στο… “λάθος”

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Τραμπ-Ισραήλ θέλουν να οδηγήσουν το Ιράν στο… “λάθος”

Πολύπλευρες και πολυεπίπεδες πιέσεις στο Ιράν ασκούν ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, απειλώντας με ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν την Τεχεράνη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ, για την αναθεώρηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα καθώς και για τον επαναπροσδιορισμό των εμπορικών σχέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι βομβαρδισμοί που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ κατά ιρανικών στόχων στη Συρία, ενώ χθες, η αψιμαχία φάνηκε να κλιμακώνεται καθώς ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ταξίαρχος Κόρνικους, κατηγόρησε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό, ότι ενορχήστρωσε επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Στη συνέχεια, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στη Συρία, ανταποδίδοντας μια ομοβροντία ρουκετών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, ανέφερε το ισραηλινό επιτελείο σε ανακοίνωσή του που διένειμε σε ΜΜΕ της χώρας.

Διαφήμιση

Παρότι η επιχείρηση που έγινε τη νύχτα στη Συρία ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι οι δεκάδες προηγούμενες, ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι σκοπός του η στρατιωτική «κλιμάκωση» με το Ιράν.

Ωστόσο, η δήλωση αυτή φαίνεται να αντιφάσκει με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε προειδοποιήσει το Ιράν ότι είτε θα διαπραγματευτεί είτε «κάτι θα συμβεί». Απείλησε μάλιστα την Τεχεράνη ότι αν εκκινήσει εκ νέου το πυρηνικό πρόγραμμα θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους συμμάχους τους για να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο και πως «αυτή η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια, τα συμφέροντα και την ευημερία των πολιτών».

Πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες πιστεύουν πως ο Ντόναλντ Τραμ δεν έχει plan b και υποστηρίζουν πως η έντονη πίεση που ασκείται προς την κυβέρνηση του Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του καθεστώτος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Κινήσεις που στόχο έχουν να εντείνουν την πίεση στο Ιράν και να οδηγήσουν στο “λάθος” ώστε να εκληφθεί επιθετικότητα ως καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και να αναγκαστούν οι Ευρωπαίοι να άρουν την ασπίδα προστασία που έχουν υψώσει, κάνουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ,