Καθησυχαστικός για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας ήταν ο Ρώσος πρέσβης, Αντρέι Μάσλοβ, καθώς δεν βλέπει κίνδυνο θερμού επεισοδίου, θέσεις οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από του ομολόγου του των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έχει κατ επανάληψη εκφράσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ακραίων καταστάσεων, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει όποια λύση επιτευχθεί για το Σκοπιανό.
Η συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στην ΕΡΤ έχει όμως τη δική της σημειολογική αξία, ενώ αν αξιολογηθεί ως προς την ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει ο Αμερικανός ομόλογός του, τότε φαίνεται ως προσπάθεια εξισορρόπησης της υπερέκτασης του αμερικανικού παράγοντα και δήλωση παρουσίας.
Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μάσλοβ υποστήριξε ότι
«το κύριο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι ότι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο» και κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις δύσκολες συγκυρίες πρέπει να κυριαρχεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, όπως η συνθήκη της Λοζάνης»
η αναφορά αυτή, απομονωμένη δείχνει να κινείται απέναντι από τις αναθεωρητικές τάσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί με κάθε τρόπο να παραβεί και να αποδομήσει τη Συνθήκη της Λοζάνης, την οποία χρεώνει ως αποτυχία στον Κεμάλ Ατατούρκ.
Ωστόσο, συνεχίζοντας επιχειρεί να εξισορροπήσει την κατάσταση δηλώνοντας ότι οι διαφορές που υπάρχουν πρέπει να λυθούν ειρηνικά, δια της διπλωματικής οδού, καθώς -όπως σημείωσε- «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ».
Η τοποθέτηση αυτή δείχνει την απροθυμία της Ρωσίας να λάβει ουσιαστικά θέση, αναγνωρίζοντας -εν μέρει- τον ισχυρισμό της Ρωσίας για διμερή ζητήματα που δεν ρυθμίζονται επαρκώς από τις συνθήκες και κάνοντας λόγο για ειρηνική επίλυση των διαφορών που υπάρχουν.
Τέλος ερωτηθείς εάν «υπάρχει ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου», ο κ. Μάσλοβ τοποθετήθηκε λέγοντας:
«Δεν βλέπω την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου».
Για τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό ο κ. Μάσλοβ δεσμεύτηκε ότι
«εάν οι δύο πλευρές βρουν κάποια λύση, όποια ονομασία και αν συμφωνηθεί -εάν ενσωματωθεί και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας- τότε θα αναγνωρίσουμε όλοι, και εμείς αυτό το όνομα»
βάζοντας ως προϋπόθεση τη συνταγματική αναθεώρηση.
Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να στηρίζει τις ελληνικές θέσεις, όπως άλλωστε έχει εξ αρχής δεσμευτεί η Μόσχα, η οποία ωστόσο έχει εξ αρχής αναγνωρίσει την πΓΔΜ με τη συνταγματική τους ονομασία.
Παράλληλα, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, αναφέρθηκε στη βελτιούμενη ελληνική οικονομία και την ανάκαμψη του διμερούς εμπορίου με τη Ρωσία στα 3,7 δισ., το 2017, που συνεπάγεται αύξηση 27%!
Για τις ελληνορωσικές σχέσεις έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού, ειδικά τώρα που, όπως είπε, «διανύουμε το κοινό έτος τουρισμού που εγκαινιάστηκε πέρυσι στη Μόσχα και θα λήξει στην Αθήνα τον ερχόμενο Νοέμβριο». Οσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα την τοποθέτησε χρονικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ερωτηθείς «ποια είναι η επόμενη φάση για την έξοδο από τα μνημόνια», ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε:
«Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται καλά. Διαπιστώνουμε σημαντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, εφόσον πέρυσι καταφέραμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά στοιχεία της διμερούς μας σχέσης σε όλους τους τομείς».
Ο κ. Μάσλοβ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τομέα του εμπορίου δηλώνοντας ότι το εμπόριο επανήλθε στα 3,7 δισ. δολάρια, αύξηση κατά 27%, συγκρίνοντας με το προηγούμενο έτος, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στον τομέα του τουρισμού λέγοντας ότι την προηγούμενη χρονιά ήλθαν στη χώρα μας 900.000 Ρώσοι ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.
Για τον πόλεμο στη Συρία, ο Ρώσος πρέσβης τον χαρακτήρισε μεγάλη τραγωδία, εκτίμησε όμως ότι «τα τελευταία χρόνια η κατάσταση σταθεροποιήθηκε, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας με τη ρωσική βοήθεια κατάφεραν να καταπολεμήσουν το ισλαμικό κράτος και να πλήξουν την τρομοκρατία στην περιοχή», ενώ υποστήριξε ότι «οι βομβαρδισμοί στις 14 Απριλίου έγιναν εμπόδιο στην πολιτική πορεία της διευθέτησης».