Στην κορυφή της ατζέντας της τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ βρέθηκε το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, όπως είχε προαναγγείλει ο ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο προχθές.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι κκ. Τσίπρας, Αναστασιάδης και Νετανιάχου το έργο ωριμάζει με ταχείς ρυθμούς και εντός του έτους θα υπογραφεί και η διακρατική συμφωνία που θα θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες.
Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της 4ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη Λευκωσία, συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα, με στόχο να υπογραφεί η σχετική διακρατική συμφωνία εντός του 2018.
Παράλληλα, ο Μπεναμίν Νετανιάχου άδραξε την ευκαιρία για να στείλει μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας πως οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Είπε επίσης ότι εξέφρασε την ανησυχία του στους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στάθηκε και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Eurasia Interconnect, ενώ επέμεινε για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, με στόχο να καταστεί η Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης.
Αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία, εξέφρασε τη στήριξή στον κ. Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ για το Παλαιστινιακό ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.
Το χρονικό του Eastmed
Ο αγωγός EastMed εντάχθηκε στον Κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs) της ΕΕ, το 2013. Βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013, η συμμετοχή του σε αυτόν ανανεώθηκε το 2015. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε η συγχρηματοδότησή του από την ΕΕ για τη Δράση «Eastern Mediterranean Νatural Gas Pipeline – Pre-Feed Studies».
Το σύνολο των ανωτέρω συγχρηματοδοτούμενων μελετών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των Pre-Feed Studies καταστούν σαφή την τεχνική εφικτότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και την εμπορική ανταγωνιστικότητα του Έργου. Επίσης, επισημαίνουν την προστιθέμενη αξία του αγωγού EastMed, αλλά και το συμπληρωματικό του χαρακτήρα, στο πλαίσιο των προοπτικών εξαγωγής του φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τις εν λόγω μελέτες, η σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κυβ. μέτρα φ. α.. Σημειώνεται ότι ανάλογα έργα, αναφορικά με τη δυσκολία υλοποίησής τους λόγω του θαλάσσιου βάθους, είτε έχουν ήδη κατασκευασθεί και λειτουργούν με επιτυχία (αγωγός Medgas Αλγερία – Ισπανία), είτε είναι σε φάση έναρξης κατασκευής (αγωγός Galsi Αλγερία – Ιταλία).