Νέα κλιμάκωση της έντασης αναμένεται στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες και για περίπου ένα μήνα, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας εισέρχονται σε τροχιά υλοποίησης των διακλαδικών ασκήσεων “Καταιγίδα” και “Θαλασσόλυκος”, αντίστοιχα, οι οποίες βασίζονται σε ρεαλιστικά σενάρια και διεξάγονται με πραγματικά πυρά και συμπίπτουν με σειρά πολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων.
Αν και οι δυο ασκήσεις εντάσσονται στον συνήθη στρατιωτικό προγραμματισμό, εν τούτοις η σύμπτωση τους με την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών και την κορύφωση γεωπολιτικών και γεωοοικονομικών διεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν όχι καλούς οιωνούς.
Παράλληλα, η Ελλάδα ολοκληρώνει και τον στρατηγικά επανασχεδιασμό που συνεπάγεται, όπως είχε δηλώσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, την ενίσχυση των δυνάμεων σε Αιγαίο και Έβρο με 6,500 στελέχη.
Γεωπολιτικά η περίοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη καθώς εδραιώνεται το νέο αμερικανικό γεωοικονομικό δόγμα για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, το οποίο ανατρέπει -πρακτικά- το status quo στην περιοχή και μάλιστα με όρους οικονομικής κυριαρχίας και διαμόρφωσης νέου βραχίονα αμερικανικής επιρροής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι πρωτοβουλίες για τις συνόδους Ελλάδας-Κύπρου με τη συμμετοχή Αιγύπτου και Ισραήλ και η fast track διαδικασία προώθησης του ενεργειακού σχεδιασμού των δύο αγωγών φυσικού αερίου.
Αν σε αυτά προστεθεί η προσπάθεια της Κύπρου να εκμεταλλευτεί, προωθώντας τις δικές της γεωτρήσεις, τη δυναμική που δημιουργεί η πίεση των ΗΠΑ για την εμπέδωση της νέας περιφερειακής τους στρατηγικής, τότε διαμορφώνεται ένα μάλλον ασφυκτικό πλαίσιο για την Τουρκία, το οποίο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και ο Ταγίπ Ερντογάν, έχουν αμφισβητήσει και διαμηνύσει ότι δεν θα αποδεχθούν την εδραίωσή του.
Για τον Ταγίπ Ερντογάν οι πιέσεις δεν περιορίζονται στο εσωτερικό, αλλά είναι ευρύτερες καθώς ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν να ανακόψουν την προσέγγιση με την Τουρκία καθώς και να ελέγξουν την τουρκική επιθετικότητα κατά των Κούρδων της Συρίας. Μέτρα όπως το προτεινόμενο πάγωμα πωλήσεων αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, κίνηση που ήδη έχει πραγματοποιήσει η Γερμανία, ενισχύουν τη νευρικότητα στην Άγκυρα.
Το σκηνικό αυτό, με δεδομένες τις πρόσφατες εντάσεις, σε Έβρο, στον ουρανό και τη θάλασσα του Αιγαίου, είναι ιδιαίτερα ρευστό και εύφλεκτο, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις εθνικιστικές πιέσεις που ασκούνται από τους εκλογικούς αντιπάλους στον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο μόνος, ίσως, ανασταλτικός παράγοντας για την πρόκληση θερμού επεισοδίου, είναι το γεγονός ότι η θερινή περίοδος έχει ήδη αρχίσει και η τουριστική βιομηχανία είναι ο μόνος κλάδος που υποστηρίζει τις οικονομίες και των δύο χωρών και ως εκ τούτου ο σχεδιασμός δεν μπορεί να υποσκάπτει τη σταθερότητα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ έχει κατ επανάληψη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, προσέγγιση που, ωστόσο, δεν αποδέχεται ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα.