Βήμα πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι έκαναν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου τη Δευτέρα, μια ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση των ΗΠΑ στη συμφωνία των έξι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ενώ η Τεχεράνη δηλώνει αμετακίνητη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα ακόμα και αν οι ΗΠΑ υπαναχωρήσουν.
Η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 70 δολ. το βαρέλι, σε κλείσιμο, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2014, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ηχηρό σημειολογικό μήνυμα, της αγοράς, καθώς αποτυπώνει την επίδραση της πολιτικής μείωσης παραγωγής του ΟΠΕΚ και των ανεξάρτητων παραγωγών σε συνδυασμό με το γεωπολιτικό risk premium της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 1,01 δολ. ή περίπου 1,5% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 70,73 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Οι εκτιμήσεις ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επαναφέροντας τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, έχουν οδηγήσει σε ράλι τις τιμές του αργού.
Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει αύριο Τρίτη την απόφαση του για το Ιράν.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία την οποία έχει χαρακτηρίσει “τη χειρότερη συμφωνία στην ιστορία”.
Η συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ και άλλων πέντε παγκόσμιων δυνάμενων οδήγησε στην άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος και η Σαουδική Αραβία έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική στη συμφωνία καθώς δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τις παρεμβάσεις στη Συρία και την Υεμένη.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους σημειώνοντας ότι η συμφωνία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε σε άρθρο του για τον κίνδυνο μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών εάν η συμφωνία ακυρωθεί. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η ακύρωση της συμφωνίας “θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας”.