Κινήσεις καλής θέλησης προς τη Δύση και ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ πραγματοποιεί το Ιράν, θέλοντας να “σώσει” τη συμφωνία για το προσφυγικό, αν και δημοσίως επιμένει στη σκληρή γραμμή κατά του Ντόναλντ Τραμπ, με εμπρηστικές δηλώσεις και υψηλούς τόνους.
Ενώ ο πρόεδρος του Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, λέγοντας:
«Αν αποφασίσουν να φύγουν από τη συμφωνία σύντομα θα το μετανιώσουν όσο ποτέ στο παρελθόν»,
την ίδια στιγμή τα media αναδεικνύουν ως μείζον θέμα τη σύλληψη και φυλάκιση 16 γυναικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος.
Η κίνηση αυτή έρχεται, ενώ αναμένεται η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την επανακύρωση του πρωτοκόλλου της συμφωνίας των έξι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι ΗΠΑ έχουν κατ επανάληψη κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις στην περιοχή, καθώς και γενικότερα την τρομοκρατία, ενώ επιχειρούν διαρκώς να αποδυναμώσουν την επιρροή του στις γύρω χώρες.
Σύμφωνα με τον ιρανικό ιστότοπο Mizanonline, ο οποίος ειδικεύεται σε δικαστικές υποθέσεις και επικαλέστηκε τον εισαγγελέα Αμπάς Τζαφαρί-Ντουλαταμπαντί, διατάχθηκε επίσης η κατάσχεση των όποιων χρημάτων είχαν λάβει οι γυναίκες από τη σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση.
Το Ι.Κ. χαρακτηρίζει συλλήβδην τους σιίτες μουσουλμάνους, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των Ιρανών, αιρετικούς. «Αυτές οι γυναίκες πήγαν στη Συρία για να υποστηρίξουν το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του Ι.Κ. στα αραβικά), εκπαιδεύτηκαν από τους τρομοκράτες και διεξήγαγαν ορισμένες επιχειρήσεις εκεί», προτού τελικά «συλληφθούν με την επιστροφή τους στο Ιράν», δήλωσε ο εισαγγελέας.
Στις κινήσεις καλής θέλησης του Ιράν προς τη Δύση συμπεριλαμβάνονται επίσης και οι πρώτες εκλογές στον Λίβανο, μετά από εννέα χρόνια και στον απόηχο της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης της χώρας με την απαγωγή του πρωθυπουργού από τη Σαουδική Αραβία.
Στον Λίβανο κυριαρχεί η οργάνωση Χεζμπολάχ, την οποία οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες χαρακτηρίζουν τρομοκρατική, ενώ διεθνώς είναι κοινή πεποίθηση ότι χρηματοδοτείται από το Ιράν.