Προφίλ υψηλών τόνων συνεχίζει να διατηρεί ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλώντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις, όπου εξαίρει την εικόνα της εν δυνάμει αμερικανικής επενδυτικής επέλασης στην Ελλάδα, καθιστώντας σαφές το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή και αναδεικνύοντας τη χώρα μας ως ισχυρό γεωοοικονομικό πόλο, στο νέο στρατηγικό δόγμα για την Ευρώπη, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η έντονη κινητικότητα του Τζέρι Πάιατ δεν περνάει απαρατήρητη, καθώς είναι μακράν ο πρέσβης με τις περισσότερες παρουσίες στο ενεργητικό του, ενώ ήδη η Ελλάδα έχει αποφασίσει την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα F-16, που υπερβαίνουν το 1 δισ. και περνάνε από την πρεσβεία των ΗΠΑ, έχει αγοράσει ελικόπτερα chinook και kiowa warrior. Παράλληλα, η Ελλάδα, κινείται επί του αμερικανικού άξονα στην ενέργεια, σε τροχιά διαφοροποίησης του ενεργειακού μίγματος και ενίσχυσης του πλουραλισμού εισροών στην αγορά, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο.
Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα με τον Τζέφρι Πάιατ
Στον Τζέφρι Πάιατ πιστώνεται, σε μεγάλο βαθμό, και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με το NATO, με την επέκταση βάσεων και τη διεύρυνση των χρήσεων, κινήσεις που ευνοούν και την Ελλάδα τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά, αν και το NATO επιμένει στη στρατηγική ίσων αποστάσεων.
Ωστόσο, ο Τζέφρι Πάιατ μετράει και ένα φιάσκο, αυτό της Exin, η οποία δεν εκπλήρωσε ποτέ τη δέσμευσή της να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική, προκαλώντας εμπλοκή στην εκτέλεση του business plan της Εθνικής Τράπεζας. Υπέρ της Exin είχαν πιέσει με επιστολές και lobbying τόσο ο πρέσβης των ΗΠΑ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν.
Ο Τζέφρι Πάιατ επιβεβαίωσε προσφάτως το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ενεργειακή αγορά της Ελλάδας, όπου οι ΗΠΑ προωθούν αφενός την περιφερειακή συνεργασία με τη δημιουργία νέων αγωγών από το Ισραήλ και την Αίγυπτο καθώς και την προμήθεια LNG. Ειδικά η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελεί προνομιακή αγορά των ΗΠΑ, μέσω της οποίας θέλουν να αποκτήσουν μερίδιο στην διευρυνόμενη ενεργειακή πίτα της ΕΕ, που κυριαρχείται από τη Ρωσία, η οποία ετοιμάζει και νέο αγωγό προς τη Γερμανία, παρακάμπτοντας τις χώρες της Βαλτικής.
Η έντονη δραστηριότητα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, συμπίπτει με την κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, με τον ίδιο να εκφράζει κατ επανάληψη ανησυχία για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Παράλληλα όμως, ο κ. Πάιατ δείχνει σαφές και έντονο ενδιαφέρον για τη διαδικασία επαναδρομολόγησης των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωατλαντική τροχιά, επιμένοντας σε στρατηγική ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών, ώστε να περιοριστεί η παρεμβατικότητα τρίτων χωρών.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα δεν έχει δει ακόμα ουσιαστικά δείγμα της αμερικανικής στήριξης, καθώς επενδυτικό χρήμα -αν και δηλώνει έτοιμο- δεν έχει ακόμα εισρεύσει σε κανένα κλάδο της οικονομίας. Διπλωματικά η Τουρκία παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ ακόμα και η βελτίωση των σχέσεων με το ΔΝΤ δεν έχει παράξει έμπρακτα αποτελέσματα.
Η προσέγγιση ΗΠΑ-Ελλάδας διπλωματικά και αμυντικά έχει από καιρό γίνει αισθητή στην Ευρώπη, ενώ είναι ένας τους παράγοντες που εντείνουν τη νευρικότητα της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά, από τις ΗΠΑ, ένα ουσιαστικό επενδυτικό σοκ, τόσο απευθείας, όσο και μέσω των συμμάχων τους στην περιοχή, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, καθώς και σημαντική μείωση στο ενεργειακό κόστος μέσω της εισαγωγής LNG. Εκτός αυτού, η Ελλάδα προσδοκά -όσο μπορεί- στη στήριξη του ΔΝΤ και εν γένει του αμερικανικού παράγοντα στην αποδέσμευση από το Μνημόνιο και την ελάφρυνση του χρέους.
Ο πρέσβης τόνισε εκ νέου το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο συνέδριο Digital Economy, όπου επισήμανε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν δείγματα ανάκαμψης και οι Αμερικανοί επιχειρηματίες βλέπουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό καθώς υπάρχουν ευκαιρίες για επενδυτές.
Τον Ιούνιο ο ίδιος θα συνοδεύσει στην Ουάσιγκτον ελληνική αποστολή για επαφές με αμερικανικές εταιρίες, ενώ τον ίδιο μήνα θα γίνει και ένα Road Show από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πάιατ σημείωσε πως ο πρόεδρος Τραμπ έχει υποσχεθεί να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας επενδυτικής αμερικανικής παρουσίας στην Ελλαδα. «Η βιομηχανία της γνώσης θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος όλων μας» τόνισε, προσθέτοντας ότι «ως καλιφορνέζος έχω ιδιαίτερη αίσθηση της μεταμορφωτικής δύναμης της τεχνολογίας και ως πρέσβης στην Ελλάδα έχω ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, και βλέπω ότι οι Έλληνες γίνονται αγωνιστικοί από άκρη σε άκρη της χώρας και προωθούν τον τουρισμό και την τεχνολογια».
Η Ελληνική δημιουργικότητα, συνέχισε ο πρέσβης
«είναι γεμάτη με ιστορίες επιτυχίας που αποτυπώνεται και σε επιστημονικά περιοδικά. Επιπλέον, η Ελλάδα με το εξαιρετικά ανθρώπινο κεφάλαιο έχει πολλές δυνατότητες και πολλοί συνομιλητές μου λένε ότι βλέπουμε με άλλο μάτι την Ελλάδα και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και η δυναμική αυτή φαίνεται από την εμπιστοσύνη της TESLA. Οι νέες πρωτοβουλίες θα δημιουργήσουν ένα νέο μέλλον και θα πείσουν και κάποιους που έχουν φύγει να γυρίσουν».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις, για να συνεχίσει και η Ελλάδα την αναπτυξιακή της πορεία με δυναμισμό.