Λουκέτο λόγω σκανδάλου βάζει η Cambridge Analytica

Λουκέτο λόγω σκανδάλου βάζει η Cambridge Analytica

Σε κλείσιμο οδηγείται η Cambridge Analytica, η εταιρία πίσω από το σκάνδαλο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων από 87 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, για λογαριασμό της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαφήμιση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία υποστηρίζει ότι η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε εξαιτίας του σκανδάλου απομάκρυνε πελάτες. Η εταιρία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαδικασίες πτώχευσης στις ΗΠΑ.

Ο Νάιτζελ Όουκς, ιδρυτής του ομίλου SCL όπου υπάγεται η Cambridge Analytica, επιβεβαίωσε στη Wall Street Journal ότι και οι δύο εταιρείες κλείνουν.

Διαβάστε  Το σκάνδαλο Cambridge Analytica έκανε καλό στο Facebook

Τ;i δουλειά κάνει η cambridge Analytica

Η Cambridge Analytica είναι βρετανική εταιρία που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων. Συλλέγει τεράστιους όγκους δεδομένων (big data/meta data) από διάφορες πηγές – μεταξύ αυτών, δικές του δημοσκοπήσεις, social media και πλατφόρμες όπως το Facebook που, με τη συνδρομή της Συμπεριφορικής Επιστήμης, στήνει το ψυχολογικό προφίλ των χρηστών, προβλέποντας και επηρεάζοντας τις επιλογές τους.

Διαβάστε  Microsoft Hellas: Το AI αλλάζει τον τρόπο που λειτουργούν το επιχειρηματικό οικοσύστημα

Όπως κατήγγειλε o Κρις Γουάιλι, πρώην εργαζόμενος, η Cambridge Analytica συνέλεξε και επεξεργάστηκε τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους. Εκμαίευε, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, πληροφορίες σχετικά με τους φίλους, τα likes, την κατοικία, τις επιλογές και, στη συνέχεια, βάσει του «ψυχογραφήματος, τους «σφυροκοπούσε» με συγκεκριμένες πολιτικές διαφημίσεις.

Συμμετέχοντας στο φαινομενικά «αθώο» αυτό κουίζ, οι χρήστες δεν «πουλούσαν» εν αγνοία μόνο τα δικά τους δεδομένα αλλά κι εκείνα των διαδικτυακών φίλων τους.

Διαβάστε  Στριμώχνουν τον Ζάκερμπεργκ οι Βρετανοί, απειλούν με κυρώσεις αν δεν καταθέσει

Η υπόθεση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τον επικεφαλής του δημοφιλές κοινωνικού δικτύου, Μάρκ Ζάκερμπεργκ, να έρχεται αντιμέτωπος με το Αμερικανικό κογκρέσο και την ΕΕ.

Διαφήμιση