Μπροστά σε νέα πολιτική κρίση βρίσκεται η Ρουμανία καθώς το χάσμα μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας και της νέας πρωθυπουργού διευρύνεται, καθώς το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα επιμένει στην προώθηση της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις ζήτησε προ μετρικών ημερών την παραίτηση της πρωθυπουργού με αφορμή την προσέγγιση με το Ισραήλ και την ανακίνηση ζητήματος μεταφοράς της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Τώρα, ο Κλάους Γιοχάνις παραπέμπει το νόμο για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στο Συνταγματικό Δικαστήριο, διευρύνοντας το χάσμα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση υπονομεύουν τον αγώνα που έχει γίνει στη χώρα για την πάταξη της διαφθοράς. Ανάλογη θέση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας έχουν εκφράσει και ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Η προσπάθεια μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης στη Ρουμανία συμπίπτει με χρονικά με την αντίστοιχη πρωτοβουλία της Πολωνίας, ενώ και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική και το ενδεχόμενο κυρώσεων από τη Κομισιόν, η οποία επιδιώκει την ενίσχυση των εξουσιών της, ιδιαίτερα σε τέτοια θέματα.
Οι σχέσεις του προέδρου με την κυβέρνηση Κεντροαριστεράς – μικρού τμήματος της Κεντροδεξιάς είναι έτσι κι αλλιώς τεταμένες, λόγω της εμπλοκής πολλών στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών σε υποθέσεις διαφθοράς, ενώ έφτασαν σε νέα «χαμηλά» πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να μετακινήσει τη ρουμανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, χωρίς να συμβουλευθεί τον πρόεδρο.
Η Ρουμανία είναι ημιπροεδρική δημοκρατία, με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να έχουν τον έλεγχο των βασικών κατευθύνσεων της πολιτικής της χώρας, τον αρχηγό του κράτους ωστόσο να έχει σημαντικές ρυθμιστικές αρμοδιότητες και να εκπροσωπεί τη χώρα στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.