Σε γενικευμένη επίθεση δείχνει να μετατρέπεται η αντιπαλότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης Boko Haram με τη Νιγηρία καθώς πλέον πλήττει στόχους αδιακρίτως με νεκρούς δεκάδες ανυποψίαστους αμάχους, με στόχο να κάνει επίδειξη ισχύος αποδεικνύοντας ότι επανακάμπτει.
Τελευταίος στόχος ήταν το Μούμπι, μια πόλη στη βορειοανατολική Νιγηρία, η οποία γνώρισε τη “χειρότερη επίθεση” στην ιστορία της, καθώς από επίθεση της Biko Haram σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου της Νιγηρίας στην Ουάσιγκτον όπου ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την βοήθεια των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Η Boko Haram είναι επίσης υπεύθυνη για απαγωγές κοριτσιών και ξένων υπηκόων τους οποίους ανταλλάσσει με λύτρα, ενώ μετά την αλλαγή στην ηγεσία της έχει ενισχύσει τη διασύνδεσή της με το Ισλαμικό Κράτος και αναπτύσσει πιο βίαιη -ακόμα- κουλτούρα.
Στις 13.30 τοπική ώρα, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε ένα τέμενος στο Μούμπι, στην πολιτεία Ανταμάουα, κατόπιν ένας δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρητικά του σε μια αγορά, σε κοντινή απόσταση, όπου κατέφυγαν πολλοί πιστοί για να γλυτώσουν από την πρώτη επίθεση.
Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Ότμαν Αμπουμπακάρ επιβεβαίωσε τον θάνατο 24 ανθρώπων. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών Ιμάμ Γκάρκι έδωσε έναν απολογισμό 26 νεκρών και 56 τραυματιών, εκ των οποίων οι 11 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, επισημαίνοντας ότι οι βομβιστές ήταν προφανώς “ανήλικοι”.
Η πόλη Μούμπι έχει επανειλημμένως βρεθεί στο στόχαστρο της τζιχαντικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που δρα ανεξέλεγκτη σπέρνοντας τον τρόμο και τον θάνατο στη βορειοανατολική Νιγηρία.
Η διπλή επίθεση σημειώθηκε, ενώ η μάχη εναντίον της τζιχαντικής οργάνωσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν εξοπλίσει τη Νιγηρία με όπλα αξίας 496 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα συμβόλαιο που αφορά κυρίως τα αεροσκάφη Super Tucano. Η πώληση αυτή είχε μπλοκαριστεί από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, μετά τον από λάθος βομβαρδισμό από την πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας ενός καταυλισμού εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 112 άμαχοι στο Ραν, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.