Στρατηγική διαρκούς ενίσχυσης της παρουσίας της στην Αρκτική εφαρμόζει η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί εμπορικές οδούς και να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση ενισχύοντας το ήδη ισχυρό γεωοικονομικό της στίγμα και καλλιεργώντας αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία ωστόσο προκαλούν αντιδράσεις από τις οικολογικές οργανώσεις καθώς ανεβάζουν τη θερμοκρασία στους πόλους.
Η Ρωσία έχει κάνει σαφή την πρόθεσή της να αξιοποιήσει τις πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχές γύρω από το Βόρειο Πόλο. Η στρατηγική αυτή διευκολύνεται από το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανοίγοντας πλέον νέες ναυτιλιακές διαδρομές βόρεια της Ρωσίας, στον Αρκτικό κύκλο. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα ενισχύει όλο και περισσότερο την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή. Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη έχουν επίσης καταγράψει έντονο ενδιαφέρον για την Αρκτική.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δημιουργία πλωτού πυρηνικού αντιδραστήρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος θα αποτελέσει τον εκτός δικτύου τροφοδότη των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στην Αρκτική και σε δεύτερη φάση των λιμανιών που θα αναπτυχθούν, καθώς ενισχύεται η ποντοπόρος ναυτιλία μέσω της συγκεκριμένης παγωμένης διαδρομής, την οποία ελέγχουν αποκλειστικά ρωσικές εταιρίες.
Για το λόγο αυτό το πλοίο «Akademik Lomonosov» που μεταφέρει τον πυρηνικό σταθμό ρυμουλκήθηκε σε ναυπηγείο στην Αγία Πετρούπολη.
Το εν λόγω πλοίο Θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες στη Βαλτική Θάλασσα και τη Βόρεια Θάλασσα και θα καταπλεύσει στη ρωσική ναυτική βάση του Μουρμάνσκ. Εκεί, οι δύο αντιδραστήρες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα εφοδιαστούν με πυρηνικό καύσιμο, δήλωσε ο Πάβελ Ιπάτοφ από την εταιρία παραγωγής ενέργειας Rosenergoatom. Το πλοίο είναι μοναδικό στον κόσμο.
Το καλοκαίρι του 2019, το πλοίο πρόκειται να πλεύσει από το Μουρμάνσκ στην Αρκτική Θάλασσα, όπου θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα τα ρωσικά φυλάκια και θα διαθέτει εργοστάσιο αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 200.000 άτομα.
Οικολογικές αντιδράσεις
Με ανακοίνωση η Greenpeace επέκρινε, πάντως, την κίνηση αυτή της Μόσχας. «Πυρηνικοί αντιδραστήρες στον Αρκτικό Ωκεανό, αποτελούν υψηλό κίνδυνο σε ένα πολύ εύθραυστο και απειλούμενο από την κλιματική αλλαγή περιβάλλον», τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.