Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως καθώς πλέον οι δημοσιογράφοι αποτελούν στόχο πολιτικών διώξεων, κοινωνικών αντιδράσεων ακόμα και συμβολαίων δολοφονίας. Τα τελευταία παραδείγματα της Μαλτέζας blogger Καρουάνα και του Σλοβάκου δημοσιογράφου που εκτελέστηκαν με μαφιόζικους τρόπους είναι ενδεικτικά των νέων κινδύνων που ανακύπτουν ακόμα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα προειδοποιούν ότι υπάρχει αυξανόμενη εχθρότητα απέναντι στους δημοσιογράφους παγκοσμίως. Ο φετινός Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου προειδοποιεί αυστηρά ότι «η εχθρότητα προς τα μέσα ενημέρωσης, που ενθαρρύνεται ανοιχτά από τους πολιτικούς ηγέτες, και οι προσπάθειες αυταρχικών καθεστώτων να εξάγουν το όραμα της δημοσιογραφίας αποτελούν απειλή για τις δημοκρατίες».
Ο δείκτης αξιολογεί την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου σε 180 χώρες κάθε χρόνο. Στην Τουρκία και την Αίγυπτο οι δημοσιογράφοι συνήθως κατηγορούνται για τρομοκρατία και συχνά φυλακίζονται επειδή δεν δείχνουν πίστη στα καθεστώτα. Αλλά αυτή η αρνητική τάση επεκτείνεται και στις χώρες οι οποίες κατά παράδοση σέβονται την ελευθερία του λόγου και του Τύπου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του Τύπου, υποχώρησαν ξανά στον Δείκτη λόγω του Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά κατά δύο θέσεις στην 45η, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση. Ο Τραμπ αναφέρεται στους δημοσιογράφους ως «εχθρούς του λαού», μια φρασεολογία που συνήθως χρησιμοποιείται από δικτάτορες, φοβούμενους οποιασδήποτε μορφή κριτικής και αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους.
Δεδομένου του πολλαπλασιασμού των ψεύτικων ειδήσεων, αυτό το έτος είναι ιδιαίτερα σημαντικό, με τα Ηνωμένα Έθνη να επισημαίνουν ότι
«η ελεύθερη, ανεξάρτητη και επαγγελματική δημοσιογραφία δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική λόγω της υπόθεσης σε θέματα μέριμνας και αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης».
Σύμφωνα με τη Gallup World Poll, οι δημόσιες αντιλήψεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι υψηλότερες στη Δυτική Ευρώπη και στη Δανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ελβετία, τις Κάτω Χώρες, την Ιρλανδία και τη Σουηδία ειδικότερα.
Όσον αφορά τα μέρη με τη χειρότερη δημόσια αντίληψη της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, οι ακόλουθες πληροφορίες δείχνουν τις χώρες όπου η αντίληψη είναι χαμηλότερη.