Στοιχεία που ανακινούν το σενάριο παρέμβασης της Ρωσίας στις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία μέσω των social networks και μάλιστα υπέρ του Τζέρεμι Κόρμπιν και των εργατικών, αναδεικνύουν με έρευνά τους το πανεπιστήμιο Σουόνδι και οι The Sunday Times.
Η υπόθεση όμως στη Βρετανία φαίνεται αρκετά πιο περίπλοκη, καθώς οι εργατικοί δεν πληρούν τις προδιαγραφές για στήριξη από τη Ρωσία, πέρα από μια κάπως πιο μετριοπαθή στάση του Τζέρεμι Κόρμπιν απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς είχαν εξ αρχής αντιτεθεί στο Brexit, στηρίζουν το “συναινετικό διαζύγιο” και τηρούν πιο χαμηλούς τόνους στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατάφερε να βγει ενισχυμένος, αν και έχασε τις εκλογές από τη Μέι, καθώς ενίσχυσε τη θέση των Εργατικών, παρά τις ισχυρές εσωκομματικές διαιρέσεις και τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από ομάδα που πρόσκειται στον Τόνι Μπλερ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι Times 6500 λογαριασμοί του twitter μετέδιδαν μηνύματα υπέρ του Τζέρεμι Κόρμπιν και των Εργατικών κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία.
Μηνύματα υπέρ του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος (Labour Party) διοχετεύονταν από ρωσικούς λογαριασμούς στο Twitter σε μια απόπειρα επηρεασμού των περυσινών βρετανικών εκλογών, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ίδιοι λογαριασμοί φέρονται να πραγματοποιούσαν επιθέσεις στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι επειδή αρνούνταν να συμμετάσχει σε τηλεοπτικά προεκλογικά ντιμπέιτ και την κατηγορούσαν ότι μείωσε τον αριθμό των αστυνομικών μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ.
Η αποκάλυψη τέτοιων στοιχείων φέρνει τον Τζέρεμι Κόρμπιν σε δύσκολη θέση αναγκάζοντας τον μετριοπαθή, στη στάση του κατά της Ρωσίας, επικεφαλής των Εργατικών να προσχωρήσει στη σκληρή γραμμή κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν που οικοδομούν ΗΠΑ και Βρετανία, ή διαφορετικά να βρεθεί αντιμέτωπος με το πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί με το υπονοούμενο ότι συνεργάζεται με τη Ρωσία.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως εννέα στα 10 μηνύματα από τους εν λόγω λογαριασμούς με θέμα τους Εργατικούς υποστήριζαν το Εργατικό Κόμμα. Σε αντίθεση, εννέα στα 10 μηνύματα με θέμα τους Συντηρητικούς ήταν εχθρικά για το κόμμα τους.
«Αυτές οι νέες αποκαλύψεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ματ Χάνκοκ.
«Είναι απολύτως απαράδεκτο για οποιαδήποτε χώρα να αποπειράται να παρέμβει στις δημοκρατικές εκλογές άλλης χώρας».
Η βρετανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι αναμιγνύεται σε εκλογές σε όλο τον κόσμο και ότι διοχετεύει στα ΜΜΕ ψευδείς ιστορίες, όμως έχει αρνηθεί πως η Ρωσία επενέβη με επιτυχία σε βρετανικές εκλογές.
Ενδεχόμενη διόγκωση του θέματος θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κυρίως εσωκομματικούς εχθρούς του Τζέρεμι Κορμπιν, οι οποίοι έχουν κατ επανάληψη αποτύχει να τον αποδυναμώσουν και να του πάρουν το κόμμα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία κατηγορήθηκε για εμπλοκή και στο δημοψήφισμα του Brexit, ισχυρισμός που έως τώρα δεν τεκμηριώνεται/