Οι συμβολισμοί πολλοί και έντονοι, οι στιγμές πρωτοφανείς και η προοπτική εξαιρετική, σε βαθμό που ήδη ο πρόεδρος του Eurasia Group, Ίαν Μπρίμερ, πρότεινε, με ανάρτησή του στο twitter, οι Τραμπ, Σι, Μουν και Κιμ να τιμηθούν με Νόμπελ Ειρήνης εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.
Αυτό είναι βέβαια η μια όψη του νομίσματος καθώς η εκδικητική στάση της Δύσης, έναντι της Βορείου Κορέας διαχρονικά έχει οδηγήσει στην αμυντική γιγάντωση της χώρας, που διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, ενώ παράλληλα το 32-36% των κατοίκων της δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε τη γραμμή διαχωρισμού των δύο Κορεών και έγινε ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας που έφτασε στο νότο μετά το τέλος του κορεατικού πολέμου το 1953, ο οποίος όμως τυπικά δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Καθώς ο Κιμ έδινε τα χέρια με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του μέσα στα φλας των φωτογραφικών μηχανών, κάλεσε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας να κάνει την πρώτη διάβαση στον βορρά όπου και οι δύο άνδρες έδωαν πάλι τα χέρια. Και οι δύο ηγέτες έχουν υποσχεθεί να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ταραχώδη ιστορία της Κορεατικής χερσονήσου και ευελπιστούν ότι η σύνοδος κορυφής θα οδηγήσει σε αποπυρηνικοποίηση και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.
Η σύνοδος κορυφής είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ Κορεατών ηγετών για περισσότερο από μια δεκαετία. Την τελευταία φορά που υπήρξε επίσημη συνάντηση ήταν κατά τη διάρκεια της διακοινοτικής συνόδου κορυφής του 2007, όταν ο Πρόεδρος Roh Moo-hyun ταξίδεψε στην Πιονγκγιάνγκ για να συναντηθεί με τον Kim Jong-il.
Ο διάλογος μεταξύ των εθνών ήταν αρκετά εντατικός πριν από τη σύνοδο κορυφής, ωστόσο, μετά το πέρας της συνάντησης, ο αριθμός των συναντήσεων έπεσε απότομα, ενώ η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε γρήγορα εμπρηστική ρητορική. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι δεν υπήρξε καμία συνάντηση υψηλού επιπέδου το 2012, το 2016 και το 2017.
Το υπουργείο Ενοποίησης της Νοτίου Κορέας πραγματοποίησε συνολικά 267 συναντήσεις από το 2002 έως το 2018, οι οποίες κατηγοροποιούνται ως εξής:
οικονομία 121,
πολιτική 47,
στρατιωτικές 43,
ανθρωπιστικές 32 και
κοινωνία και πολιτισμός 24.