Η ΔΗΕ συνέλαβε δύο άτομα για εμπορία προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατ. πολιτών

Η ΔΗΕ συνέλαβε δύο άτομα για εμπορία προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατ. πολιτών

Δύο συλλήψεις για υπόθεση παράνομης κατοχής και εμπορίας προσωπικών δεδομένων τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου πολιτών, πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία, λίγο πριν την έναρξη της ισχύος του κοινοτικού κανονισμού GDPR, που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Μαΐου.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε δύο άτομα για παράνομη συλλογή, κατοχή, διάθεση και μετάδοση σε τρίτους, μεγάλου αριθμού προσωπικών δεδομένων πολιτών

Οι συλληφθέντες κατείχαν ψηφιακά αρχεία και λίστες με προσωπικά δεδομένα, τα οποία επιχειρούσαν να διαθέσουν κυρίως σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, για την αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων τους

Μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ψηφιακά αρχεία με πάνω από 1.5 εκατομμύρια εγγραφές πολιτών

Οι συλληφθέντες είναι και οι δύο Έλληνες, μία 46χρονη και ένας 64χρονος, ενώ αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη συλλογή, κατοχή, επεξεργασία και εμπορία ψηφιακών αρχείων και λιστών με προσωπικά δεδομένα πολιτών.

Διαβάστε  Θύμα του Τραμπ-Analytica και ο Ζάκερμπεργκ, του πήραν τα δεδομένα και τον στόχευσαν

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση της νομοθεσίας για την επεξεργασία και προστασία των προσωπικών δεδομένων και για απείθεια.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία, η οποία διαβιβάστηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τα στοιχεία της καταγγελίας τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, από την οποία διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή αστυνομική έρευνα και διακριβώθηκε η παράνομη δράση τους.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες κατείχαν παράνομα ψηφιακά αρχεία και λίστες με προσωπικά δεδομένα (ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικούς αριθμούς), για την ύπαρξη των οποίων ενημέρωναν, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κυρίως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, που τυχόν ενδιαφέρονταν για την αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Διαβάστε  GDPR: Πρακτικός οδηγός συμμόρφωσης και ασφαλιστικής κάλυψης

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και με τη συνδρομή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην οικία της 46χρονης, σε περιοχή της Αττικής, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ανωτέρω στην υπό διερεύνηση υπόθεση.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ψηφιακά αρχεία, με πάνω από 1.5 εκατομμύρια εγγραφές με προσωπικά δεδομένα πολιτών,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • εσωτερικός σκληρός δίσκος,
  • (4) εξωτερικοί σκληροί δίσκοι,
  • (3) συσκευές αποθήκευσης USB,
  • κινητό τηλέφωνο,
  • κάρτα SIM και εξωτερική κάρτα μνήμης.
  • Τα κατασχεθέντα ψηφιακά μέσα και πειστήρια θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.
Διαβάστε  Ο Ζάκερμπεργκ δείχνει Πούτιν, καλύπτει Τραμπ

Παράλληλα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διερευνάται η πηγή προέλευσης των αρχείων αυτών, ο τρόπος παράνομης συλλογής των δεδομένων από πλευράς των συλληφθέντων και το ενδεχόμενο παραχώρησής τους σε τρίτους, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Διαφήμιση