Ιστορικές συνομιλίες Κιμ-Μουν στην Κορεατική Χερσόνησο

Ιστορικές συνομιλίες Κιμ-Μουν στην Κορεατική Χερσόνησο

Με την ιστορική διάβαση του Κιμ Γιονγκ Ουν στο έδαφός της Νότιας Κορέας, ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας.

O πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Γε Ιν υποδέχθηκε τον Βορειοκορέατη ηγέτη Κιμ Γιονγκ στη συνοριακή πόλη Πανμουνζόμ, στην πρώτη διάβαση Βορειοκορεατη ηγέτη μετά τον πόλεμο.

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση κορυφής από τη διχοτόμηση της κορεατικής χερσονήσου το 1945 και για την πρώτη τα τελευταία δέκα χρόνια. Για πρώτη φορά από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53) ένας Βορειοκορεάτης ηγέτης πατά το έδαφος της Νότιας Κορέας.

Διαφήμιση

Από την επιτυχία ή την αποτυχία της ιστορικής αυτής συνάντησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η έκβαση της προγραμματισμένης συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε λίγες εβδομάδες. Η πίεση για τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη αυξάνεται ώστε αυτός να αποσπάσει υποσχέσεις από τον Βορειοκορεάτη ομόλογο του για αποπυρηνικοποίηση. Οι δυσκολίες όμως είναι πολλές.

Το πρωτόκολλο της συνάντησης είναι πάντως ακριβέστατο και έχουν γίνει αρκετές πρόβες. Τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Ακόμα και το τραπέζι που χρησιμοποιείται για τις συνομιλίες αλλά και τα φαγητά έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ιστορική χειραψία και η υποδοχή του Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε με στρατιωτικές τιμές.

Στον Οίκο της Ειρήνης, όπου γίνονται οι συνομιλίες και ο οποίος ανακαινίστηκε εσπευσμένα, ο Μουν Γε Ιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν τηρούν μεταξύ τους απόσταση 2018 χιλιοστά, αριθμός που αντιστοιχεί στη φετινή χρονιά.

Το φύτεμα ενός πεύκου από τους δύο ηγέτες στη διαχωριστική γραμμή που εδώ και 65 χρόνια χωρίζει τις δυο χώρες έχει επίσης υψηλό συμβολισμό. Πρόκειται για ένα δέντρο το οποίο προέρχεται από το 1953, τη χρονιά που υπεγράφη η συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της Κορέας (1950-1953).

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.