Θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των Fake News και την αποθάρρυνση προσπαθειών πολιτικής παρέμβασης μέσω ειδήσεων και της αναπαραγωγής τους στα social media προωθεί η Κομισιόν, εσπευσμένα, ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019 και της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων,.
Η Κομισιόν έχει ήδη συστήσει την East stratcom task force η οποία είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, ενώ στο πλαίσιο του Ευρωστρατού προβλέπεται αναβάθμιση των δυνατοτήτων των κρατών μελών και σε κεντρικό επίπεδο.
Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία ενός κώδικα ορθής πρακτικής για την παραπληροφόρηση. Συγκεκριμένα έως τον Ιούλιο και ως πρώτο βήμα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να αναπτύξουν και να ακολουθούν κοινό κώδικα ορθής πρακτικής προκειμένου:
1. να εξασφαλίζουν διαφάνεια σχετικά με το χρηματοδοτούμενο με χορηγία περιεχόμενο, ιδίως την πολιτική διαφήμιση, καθώς και να περιορίζουν τις επιλογές στόχευσης για την πολιτική διαφήμιση και να μειώνουν τα έσοδα των διακινητών παραπληροφόρησης·
2. να παρέχουν σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των αλγορίθμων και να δίνουν τη δυνατότητα επαλήθευσης από τρίτους·
3. να καταστεί ευκολότερη η ανεύρεση και η πρόσβαση των χρηστών σε διάφορες ειδησεογραφικές πηγές που αντιπροσωπεύουν εναλλακτικές απόψεις·
4. να καθιερωθούν μέτρα για τον εντοπισμό και το κλείσιμο των πλαστών λογαριασμών και την αντιμετώπιση των αυτοματοποιημένων προγραμμάτων (bot)·
5. να δοθεί η δυνατότητα στους φορείς εξακρίβωσης γεγονότων, στους ερευνητές και στις δημόσιες αρχές να παρακολουθούν συνεχώς την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.
Προβλέπεται επίσης να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό δίκτυο φορέων εξακρίβωσης γεγονότων: το δίκτυο αυτό θα καθιερώσει κοινές μεθόδους εργασίας, θα ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές και θα εργάζεται με στόχο την ευρύτερη δυνατή κάλυψη διορθώσεων ειδήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Προβλέπεται ακόμη μια ασφαλής ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα για την παραπληροφόρηση με σκοπό την παροχή υποστήριξης στο δίκτυο των φορέων εξακρίβωσης γεγονότων και των οικείων πανεπιστημιακών ερευνητών, με διασυνοριακή συλλογή και ανάλυση δεδομένων, καθώς και με πρόσβαση σε δεδομένα από ολόκληρη την ΕΕ.
Η Επιτροπή προτείνει ακόμη την παροχή στήριξης στα κράτη – μέλη «για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των εκλογών έναντι των ολοένα και πιο σύνθετων απειλών στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παραπληροφόρησης και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο». Εισηγείται επίσης την προώθηση των συστημάτων οικειοθελούς διαδικτυακής ταυτοποίησης, με σκοπό να βελτιωθεί η ιχνηλασιμότητα και ο εντοπισμός των παρόχων πληροφοριών και να προαχθεί η αύξηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας στις αλληλεπιδράσεις στο διαδίκτυο και στις πληροφορίες και τις πηγές τους.