Μπροστά στο χάος η Νικαράγουα, 34 νεκροί από ελεύθερους σκοπευτές σε διαδηλώσεις

Μπροστά στο χάος η Νικαράγουα, 34 νεκροί από ελεύθερους σκοπευτές σε διαδηλώσεις

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η Νικαράγουα, καθώς τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις έξι μέρες διαδηλώσεων που πυροδότησε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγα ακύρωσε την Κυριακή τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος που πυροδότησαν τις πολυήμερες, πολύνεκρες διαδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την κοινωνία.

Ο 72χρονος, πρώην αντάρτης, Ορτέγα, αντιμέτωπος με ένα άνευ προηγουμένου τα τελευταία 11 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία κύμα οργής, ζήτησε την Τρίτη να αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες φοιτητές που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων, προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκαλέσει και διεθνείς επικρίσεις. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ιράν: Νεκρός και αστυνομικός στις διαδηλώσεις

Οι αντιδράσεις φαίνεται ωστόσο να μην υποχωρούν με τις ΜΚΟ να προβλέπουν κλιμάκωση, γεγονός που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Η πλειονότητα των νεκρών είναι φοιτητές, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση. Στον απολογισμό της Cenidh περιλαμβάνονται δύο αστυνομικοί που έχασαν τη ζωή τους και ένας εικονολήπτης που σκοτώθηκε από πυροβολισμό.

Διαβάστε  Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν

Ο ΟΗΕ απαίτησε χθες από τη Νικαράγουα να διενεργήσει “τάχιστα, ανεξάρτητες και διαφανείς” έρευνες για τα θύματα των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, εκφράζοντας λύπη για ενδεχόμενες “εξωδικαστικές εκτελέσεις”.

Η κλίμακα των αντιδράσεων εγείρει ερωτηματικά για το ενδεχόμενο παρέμβασης ξένων δυνάμεων στη χώρα, κάτι που έχει συμβεί κατ επανάληψη στη Νικαράγουα.

Διαβάστε  Βαθιά διχασμένη η Καταλονία, οδεύει σε εκλογές πόλωσης

Διαφήμιση