Τη στιγμή που ο ανεπτυγμένος κόσμος επιχειρεί τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και τον λιγνίτη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μεγάλο ποσοστό που παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ενέργεια, διαφορά που είναι ενδεικτική του μεγάλου χάσματος μεταξύ περιοχών του πλανήτη και των συνθηκών διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το debate για την ενεργειακή κάλυψη του πλανήτη επανήλθε στο προσκήνιο γραφικά από μια διαστημική φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Ιανουάριο του 2014, η οποία έκτοτε έχει γίνει διάσημη. Στη φωτογραφία απεικονίζεται η κορεατική χερσόνησος τη νύχτα, όπου ο νότος να λούζεται στο φως ενώ ο βορράς, του Κιμ Γιονγκ Ουν, να καλύπτεται από σκοτάδι. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 32% του πληθυσμού της Βόρειας Κορέας έχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Η Βόρειος Κορέα όμως δεν είναι το χειρότερο παράδειγμα. Όπως μπορεί καταδεικνύει το infographic, τεράστια τμήματα της Αφρικής δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, όπως και σημαντικό μέρος του πληθυσμού σε αρκετές ασιατικές χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, η Μιανμάρ, η Καμπότζη και η Παπούα Νέα Γουινέα.
Το Νότιο Σουδάν είναι η χώρα με το χειρότερο επίπεδο πρόσβασης σε ηλεκτρική ενέργεια παγκοσμίως – μόνο το 4% του πληθυσμού συνδέεται με το δίκτυο. Η κατάσταση είναι επίσης φτωχή στο Μπουρούντι (7%) και στο Τσαντ (8%).
Υπ αυτό το πρίσμα, tο υβριδικό έργο που μόλις ανέλαβε ο όμιλος Μυτιληναίου για λογαριασμό τεσσάρων πανεπιστημίων της Νιγηρίας, μπορεί να αποδειχθεί οδηγός για την ευρύτερη περιοχή.