Η Deutsche Bank έχασε το στοίχημα της Wall Street και το παραδέχεται

Η Deutsche Bank έχασε το στοίχημα της Wall Street και το παραδέχεται

Τη ριζική αλλαγή επιχειρηματικού σχεδιασμού προωθεί ο νέος CEO της Deutsche Bank, υποβαθμίζοντας την προοπτική μεγαλύτερης επέκτασης στην αμερικανική αγορά, ως επενδυτική τράπεζα και εστιάζοντας στην Ευρωπαϊκή, όπου ήδη διαθέτει δεσπόζουσα θέση και δυνατότητα ενίσχυσης της επιρροής και των εσόδων της και μέσω της γερμανικής ηγεμονίας.

Έχοντας πληρώσει ακριβά σε πρόστιμα και παράγωγα το όνειρο της επέκτασης στη Wall Street η Deutsche Bank υπαναχωρεί αποδεχόμενη τη διαφορά κουλτούρας ως ήττα και επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους της.

Η κίνηση ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας, η οποία και έδειξε «βουτιά» της κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Διαφήμιση

«Δεν είμαστε αρκετά δυνατοί σε ορισμένους τομείς» παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Σέβινγκ. «Για αυτό θα πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά προκειμένου να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Δεν υπάρχει χρόνος να χάσουμε καθώς οι τρέχουσες αποδόσεις για τους μετόχους μας δεν είναι αποδεκτές» υπογράμμισε, αποκαλύπτοντας ότι η Deutsche Bank θα βάλει μαχαίρι στις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής, στις οποίες όπως «δεν είχε πετύχει να εξασφαλίσει βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», προκειμένου να στρέψει και πάλι την προσοχή σε «επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και άλλους φορείς, των οποίων οι δραστηριότητες είναι στενά συνδεδεμένες με τη γερμανική και ευρύτερα ευρωπαϊκή οικονομία». Η γερμανική τράπεζα περιορίζει με τον τρόπο αυτό αισθητά την παρουσία της στις ΗΠΑ και την Ασία, ενώ όπως είπε η αναδιάρθρωση θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού της παγκοσμίως. Δεν έδωσε, ωστόσο, συγκεκριμένο αριθμό για τις θέσεις, που θα χαθούν.

Διαβάστε  Η Deutsche Bank βάζει λουκέτο στην επενδυτική μονάδα στη Βραζιλία

Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα προ φόρων κέρδη της μειώθηκαν περισσότερο από 50% στα 432 εκατ. ευρώ. Στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής έκαναν «βουτιά» 74%.Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας ήταν μειωμένα κατά 5% στα 6,98 δισ. ευρώ, την ώρα που οι προβλέψεις των αναλυτών τα ήθελαν στα 7,27 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από πράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές (trading revenue) συρρικνώθηκαν 17%. Η άκρως απογοητευτική αυτή επίδοση ήρθε την ώρα που τα trading revenue των αμερικανικών ανταγωνιστριών της αυξήθηκαν 12% στο ίδιο διάστημα. Ακόμη και η βρετανική Barclays, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της, ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, με τα έσοδά της από πράξεις σε αγορές να καταγράφουν άνοδο 8%.

Διαβάστε  Η Fed έκοψε τη Deutsche Bank για τρίτη χρονιά, με αστερίσκο πέρασαν Goldman και Morgan Stanley

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deutsche Bank έχει απωλέσει φέτος το 24% της κεφαλαιοποίησής της και είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Διαφήμιση