Στον πάγο φαίνεται ότι μπαίνουν τα σενάρια τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο, καθώς το διοικητικό συμβούλιο φάνηκε να ανησυχεί από τα έως τώρα στοιχεία, ιδιαίτερα αυτά του πρώτου τριμήνου, παραπέμποντας τη συζήτηση για το μέλλον στην επόμενη συνεδρίαση που θα υπάρχουν νεότερα, που θα διαμορφώνουν μια πιο σαφή εικόνα.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι οι ενδείξεις αποθέρμανσης ενδεχομένως να οφείλονται σε προσωρινούς παράγοντες, δεν θέλησε ωστόσο να φανεί συμπερασματικός, γεγονός που δίνει την αίσθηση ότι θα υπάρξει debate σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της ημερομηνίας λήξης του QE για τον Δεκέμβριο.
Ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται να ακολουθεί μια passive-aggressive πολιτική, επιτρέποντας να διαφανούν οι επιπλοκές που προκαλεί η πρώιμη ανακοίνωση του τέλους του QE, για την οποία είχε επιμείνει ο Γενς Βάιντμαν, επιτρέποντας στα media και τις αγορές να διαμορφώσουν το κλίμα και να οδηγήσουν στην εκ των πραγμάτων ακύρωση της πολιτικής τερματισμού του προγράμματος τον Σεπτέμβριο.
Στην ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι το ζήτημα παραμένει υπό συζήτηση, η οποία ακόμα δεν έχει ανοίξει:
Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι πρόκειται να συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.
ενώ κατά πάγια πρακτική επισημαίνεται ότι:
Το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλλει τόσο σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας όσο και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Υπό το νέο πλαίσιο ενδιαφέρον έχει η διατήρηση της διατύπωσης για το χρόνο διατήρησης των μηδενικών επιτοκίων:
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.
Στο σκηνικό που προσδιορίζεται από την ανακοίνωση, τα στοιχεία που δείχνουν μια αναιμική διάθεση της οικονομίας της Ευρωζώνης, το πολιτικό ρίσκο που εισάγουν οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την αβεβαιότητα της αντίδρασης των αγορών στο μείγμα μακρο και μίκρο ειδήσεων, η ΕΚΤ φαίνεται ότι οδηγείται αναπόφευκτα σε επαναξιολόγηση των δεδομένων, υπό το φόβο εκτροχιασμού της ανάπτυξης και απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών.
Η αδυναμία του ευρωπαϊκού νότου και η διεύρυνση του χάσματος με τον βορά σε όρους εισοδηματικής ανισότητας, καθώς και το συνεχιζόμενο πρόβλημα του υπερβολικού όγκου κόκκινων δανείων, αποτελούν επίσης ζητήματα, τα οποία αν και δεν είναι μείζονος σημασίας, εν τούτοις έχουν αυξημένο πολιτικό βάρος.