Να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που αναπτύσσεται από την παράλληλη κινητικότητα στο οικονομικό μέτωπο, τα εθνικά θέματα και τις συνθήκες που δημιουργούνται από την πίεση με την οποία προωθούν οι ΗΠΑ το νέο γεωοικονομικό δόγμα στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας να επιτύχει ευνοϊκές συμφωνίες στα εξοπλιστικά και να εκμεταλλευτεί την ομπρέλα πολιτικής προστασίας που δημιουργούν αυτές οι συμφωνίες.
Αναδεικνύοντας τις συμφωνίες προμήθειας αμυντικού υλικού σε ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί για την εμπέδωση της στήριξης εταίρων και συμμάχων σε κρίσιμα ζητήματα, τίθενται οι βάσεις για μια πιο ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων.
Με τη συζήτηση και τις διαπραγματεύσεις εν εξελίξει, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, το lobbying των αμυντικών βιομηχανιών γίνεται ιδιαίτερα πιεστικό. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις πιέσεις, η κυβέρνηση επαναφέρει τη γραμμή άμυνας της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πετώντας το μπαλάκι και αναγκάζοντας τους λομπίστες να αναζητήσουν οι ίδιοι παρακαμπτήριες οδούς ή να αναμορφώσουν τις θέσεις τους.
Παράλληλα η δημοσιοποίηση των δυο projects της αναβάθμισης των F-16 και της προμήθειας φρεγατών, με την παράμετρο της ανάγκης άμεσης ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας στο Αιγαίο, διαμορφώνει ένα στενότερο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας, καθώς όπως έγινε και επισήμως γνωστό, οι διαπραγματεύσεις και στις δύο περιπτώσεις διεξάγονται κυρίως σε πολιτικό επίπεδο.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, για το ζήτημα των φρεγατών υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και που Γάλλου προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν. Ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός, έκανε κι ένα βήμα ακόμα, αποκαλύπτοντας ότι επί τάπητος βρίσκεται ο τρόπος πληρωμής και τα αντισταθμιστικά οφέλη.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τον Εμμάνουελ Μακρόν την εκμετάλλευση των κερδών ANFA, από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία η Γαλλία θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, στο τέλος του προγράμματος, ενώ παράλληλα έχει θέσει το ζήτημα της κατασκευής γαλλικών φρεγατών ή κορβετών στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τα F-16 ο Πάνος Καμμένος διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία για την αναγκαιότητα του προγράμματος, ζητώντας, όμως, δημοσίως, τη μείωση του κόστους και την οπισθοβαρή αποπληρωμή του, επικαλούμενος τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα για τα F16, το οποίο θα είναι εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί για 1,1 δισ., τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Καμμένος, θα πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων.
«Το σύνολο του ποσού έχει εγκριθεί αλλά όσον αφορά τις καταβολές η Ελλάδα όμως μέχρι το 2021 έχει δεσμευτεί για ένα πλεόνασμα στους δανειστές. Δεν είναι δυνατόν από τη στιγμή που ζητάται αυτό το πλεόνασμα να φτάσουμε στο 20% που θέλει το ΝΑΤΟ και να μην ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουμε δεσμευτεί. Η διαπραγμάτευση αφορά τις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν το 2018, 2019, 2020. Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα βέβαια μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Κανείς δεν μπορεί να δεσμεύσει προϋπολογισμούς που δεν έχει».