Θέμα ημερών το πόρισμα του ΟΑΧΟ για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα

Θέμα ημερών το πόρισμα του ΟΑΧΟ για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα

Στη δεύτερη φάση έχουν περάσει οι έλεγχοι των επιθεωρητών του ΟΑΧΟ στη Συρία, για τη διακρίβωση των γεγονότων σχετικά με επίθεση με χημικά που αποδίδεται στον Μπασάρ Αλ Άσαντ και η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τον σφοδρό βομβαρδισμό των θέσεών του από συμμαχικές δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Η Ρωσία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων, αν και προηγουμένως είχε θέσει veto στη διεξαγωγή της έρευνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε χαρακτηρίσει την επίθεση στημένη από τα “λευκά κράνη” και είχε κάνει λόγο για προσπάθεια παγίδευσης.

Διαβάστε  Η Lafarge κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) έφτασαν σήμερα σε μια δεύτερη τοποθεσία στη συριακή πόλη Ντούμα συλλέγοντας δείγματα που θα τους βοηθήσουν να καθορίσουν κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν εκεί απαγορευμένες τοξικές ουσίες.

Διαφήμιση

Οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού ερευνούν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε φερόμενη επίθεση στις 7 Απριλίου με χημικά όπλα, στον θύλακα της ανατολικής Γούτας, στις πύλες της Δαμασκού.

Το Σάββατο οι εμπειρογνώμονες βρέθηκαν στην συριακή πόλη και συνέλεξαν δείγματα από μια πρώτη τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε η χημική επίθεση.

Η διερευνητική αποστολή έφτασε στη Συρία στις 14 Απριλίου, αλλά καθυστέρησε την έναρξη των εργασιών της κατά τη μία εβδομάδα κυρίως για λόγους ασφαλείας.

Διαβάστε  Συρία: Συνετρίβη ρώσικο μαχητικό S-30SM

Τα δείγματα που ελήφθησαν από τις δύο τοποθεσίες θα σταλούν στα εργαστήρια του ΟΑΧΟ στην Ολλανδία και έπειτα σε συνεργαζόμενα εργαστήρια για εξέταση, ανέφερε ο Οργανισμός. Η ανάλυση των δειγμάτων θα καθορίσει κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην Ντούμα και ποιου είδους.

Ο ΟΑΧΟ δεν έχει εντολή να καθορίσει ποια από τις εμπόλεμες πλευρές ευθύνεται για την επίθεση. Δεν υπάρχει προς το παρόν μηχανισμός για την απόδοση ευθυνών, έπειτα από την άσκηση βέτο της Ρωσίας σε ψήφισμα για την επέκταση της εντολής της αποστολής των επιθεωρητών.

Διαβάστε  Η Γερμανία ισχυροποιείται, εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στον Οργανισμό θα παραχωρήσει την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου στην Χάγη, στην οποία προτίθεται, όπως ανακοίνωσε, να παρουσιάσει «μάρτυρες από τη Συρία που συμμετείχαν στο σκηνοθετημένο βίντεο της οργάνωσης ‘Λευκά κράνη’ περί της δήθεν επίθεσης με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα».

Διαφήμιση