Ωφελημένη η Ελλάδα από τη σύγκρουση Βρυξελλών-group Vizegrad

Ωφελημένη η Ελλάδα από τη σύγκρουση Βρυξελλών-group Vizegrad

Σαφή ένδειξη της αλλαγής στάσης της Κομισιόν και του διευθυντηρίου της ΕΕ αποτελεί η διάρθρωση του Κοινοτικού προϋπολογισμού καθώς μεταβάλλεται ουσιωδώς η διανομή κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, με τις χώρες του Νότου να ενισχύονται και της ανατολικής Ευρώπης -του group Vizegrap- να χάνουν έδαφος.

Οι αντιδικίες της Κομισιόν με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς εκτός από το προσφυγικό και την άρνηση εφαρμογής του συστήματος των ποσοστώσεων από τις χώρες του group Vizegrad, έχουν προστεθεί ζητήματα αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου, απεμπόλησης του κράτους Δικαίου και σοβαρών διαφοροποιήσεων έναντι της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής.

Διαβάστε  Κοινούς κανόνες ανταγωνισμού και στο internet θέτει η Κομισιόν

Η διεύρυνση της απόστασης που χωρίζει τις Βρυξέλλες από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την αναδιάρθρωση των κατανεμόμενων κονδυλίων, από τα Βορειοανατολικά στο Νότο.

Διαφήμιση

Υπέρ του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει ανακατονομή των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων φέρεται να τάσσεται το Βερολίνο. Μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να ευνοήσει περισσότερο την Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου, που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση χρέους, αλλά θα μπορούσε να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Διαβάστε  Οι V4 απέρριψαν τη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγική, επιμένουν σε κέντρα κράτησης εκτός ΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Suddeutsche Zeitung η γερμανική κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί θετικά στην ιδέα της Κομισιόν, η οποία έχει ως στόχο να ενισχύσει την αλληλεγγύη και να στηρίξει τις χώρες, που όχι μόνο βίωσαν βαθιά οικονομική κρίση, αλλά και σηκώνουν μεγάλο μέρος από το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η Κομισιόν φέρεται αποφασισμένη να δείξει το σκληρό της πρόσωπο σε όλες τις χώρες, που αρνήθηκαν την αλληλεγγύη τους στην προσφυγική κρίση, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία και με τις οποίες βρίσκεται σε ευρύτερη κόντρα για θέματα Κράτους Δικαίου.

Διαβάστε  Βήμα σύγκλισης Κομισιόν-ΔΝΤ για την Ελλάδα οι εαρινές προβλέψεις

Δεν θα είναι, ωστόσο, μόνο αυτά τα δύο κριτήρια, που θα καθορίσουν την αναδιανομή των πόρων. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα, θα ληφθούν υπόψη μία σειρά από παράγοντες, από το ποσοστό της ανεργίας των νέων έως τις προσπάθειες για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την πρόοδο στο μέτωπο της πάταξης της διαφθοράς.

Διαφήμιση