Έκκληση να δοθεί χώρος και ασφάλεια στις διαπραγματεύσεις απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, τις οποίες αποδοκίμασαν ο Ζόραν Ζάεφ και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι δηλώσεις του Νίκολα Ντιμιτρόφ απηχούν και τις θέσεις του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έχει κατ επανάληψη τοποθετηθεί ζητώντας να περιοριστούν οι δηλώσεις καθώς οδηγούν σε αδιέξοδα.
Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, δεν υπάρχουν διαφορές στα οράματα μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας και μίλησε για την ανάγκη διαφοροποίησης της ΠΓΔΜ και της Περιφέρειας της Μακεδονίας «και να τηρηθεί η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα ώστε να διατηρηθούν τα σύνορα», θέση που αποτελεί κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης του.
«Πρέπει να καταφέρουμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό να χτίζονται φιλίες μεταξύ χωρών. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να τσακωθούμε με την Ελλάδα, στόχος μας είναι η συμφιλίωση»
τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, επισημαίνοντας πως θα βγουν όλοι κερδισμένοι εάν επιτευχθεί μία ρήξη με το παρελθόν, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχουν καλές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες της ΠΓΔΜ και ειδικότερα αναφέρθηκε στη συμφωνία με τη Βουλγαρία για ένα κοινό μέλλον στην Ευρώπη, όπως είπε, και στην προσέγγιση με την Αλβανία, τη Σερβία και το Κόσοβο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασιμάτη, ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε πως αναγνωρίζει «τη δυσκολία των δύο χωρών να εξισορροπήσουν τα συμφέροντά τους, τα οποία δεν συνάδουν πάντα». Είπε πως η στάση της κάθε χώρας είναι γνωστή. Πολύ περισσότερο όμως, πιστεύει, ότι πρέπει να βρεθεί μια εποικοδομητική μέση λύση που να καλύπτει αυτό που είναι σημαντικό για την Αθήνα και αυτό που ενδιαφέρει τα Σκόπια.
«Στην παρούσα φάση, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αφήσουμε χώρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν την όποια δημοσιοποίηση στοιχείων και στάσεων», είπε τονίζοντας πως είναι σημαντικό να προστατευτεί σε πρώτη φάση η διαδικασία διαπραγμάτευσης. «Ο κίνδυνος που καραδοκεί όταν οι διαπραγματεύσεις, που δεν έχουν ακόμη τελειώσει, βγουν στην δημοσιότητα, είναι ότι παίρνουν διαστάσεις εθνικών τοποθετήσεων με αποτέλεσμα να περιορίζονται έτσι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης».