Λόγο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις και τη στρατηγική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου (κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμάνουελ Μακρόν, στο πλαίσιο επίσης επίσκεψης ως προσκεκλημένος του Αμερικανού ομολόγου του, θέτοντας τον οικοδεσπότη του σε ρόλο αμυνόμενο και κάνοντας κανονική “πειρατεία” στο πολιτικό πρόγραμμά του.
Αν και τα διεθνή media εστιάζουν στην “χημεία” που αναδύεται από τις επαφές των δύο ηγετών, η ομιλία του Εμμάνουελ Μακρόν στο αμερικανικό Κογκρέσο στηλίτευσε μια προς μια τις θέσεις, τις εξαγγελίες και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, λαμβάνοντας μάλιστα θερμότατο χειροκρότημα από τα μέλη των αμερικανικών αντιπροσωπειών, ένδειξη της αποδοχής που τυγχάνουν οι θέσεις του, οι οποίες όμως, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ατζέντα που ακολουθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ασχέτως του κλίματος που περνάει στα media και της “χημείας”, οι θέσεις του προέδρου της Γαλλίας και η επιδοκιμασία του ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ αποτελούν σαφή αμφισβήτησης της πολιτικής ηγεμονίας του Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα και μέσα στο “σπίτι του”, πρωτοβουλία που θα είναι δύσκολο έως απίθανο να αφήσει αναπάντητη. Με δεδομένο μάλιστα το ύφος, το στυλ και την εμπρηστική ρητορική του, η απάντηση που θα δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να οδηγήσει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Από την άλλη πλευρά, αν δεν αντιδράσει ο Τραμπ, θα περάσει η αίσθηση ότι ποδηγετείται και ότι επιτρέπει στη Γερουσία να κινεί τα νήματα επιλέγοντας συμμάχους και εχθρούς, όπως συμβαίνει στην υπόθεση της Ρωσίας, όπου έχει βρεθεί να παρακολουθεί και να αναγκάζεται να στηρίξει αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί.
Ο Μακρόν είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του πριν την επίσκεψή του, όταν μετά τον συμμαχικό βομβαρδισμό κατά των θέσεων του Άσαντ με 105 πυραύλους, ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην αποσυρθούν από το συριακό μέτωπο μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που είχε προ ημερών εξαγγείλει ο Τραμπ.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να δημιουργήσουν την τάξη πραγμάτων του 21ου αιώνα, στη βάση των κατακτήσεων στον πλανήτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε, στα αγγλικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή η τάξη κινδυνεύει από «αναδυόμενες δυνάμεις», αλλά και «κράτη – παρίες», όπως τα χαρακτήρισε. «Ο απομονωτισμός, ο προστατευτισμός, ο εθνικισμός είναι μια επιλογή. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια στις εξελίξεις. Προσωπικά δεν γοητεύομαι από την ανάδυση νέων διεθνών δυνάμεων, ούτε από τη θελκτική δύναμη του εθνικισμού», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ρελάνς κατά Τραμπ και στο εμπόριο
Ο Εμμάνουελ Μακρόν δεν περιορίστηκε στη θεώρησή του δια το διεθνή ρόλο των ΗΠΑ και το πλαίσιο της γεωπολιτικής συνεργασίας τους με την Ευρώπη, αλλά επεκτάθηκε στον επαπειλούμενο, από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, εμπορικό πόλεμο, επισημαίνοντας ότι:
«Χρειαζόμαστε ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και όχι έναν εμπορικό πόλεμο»,
Ενώ κάνοντας ένα βήμα ακόμα συνέδεσε το σχέδιο αύξησης των θέσεων απασχόλησης που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή,
«Ορισμένοι θεωρούν ότι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες τους είναι σημαντικότερη από την κλιματική αλλαγή. Ακούω αυτούς τους προβληματισμούς, τους καταλαβαίνω. Πρέπει ωστόσο να μεταβούμε σε μια οικονομία με χαμηλή κατανάλωση υδρογονανθράκων, δεν υπάρχει άλλη λύση για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για τις επόμενες γενιές, δεν υπάρχει πλανήτης Β’ για να πάμε»,
συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Συμφωνία αλλά και κόντρα-τέμπο για Ιράν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας συνέχισε εισερχόμενος στο ζήτημα του Ιράν και των πυρηνικών όπλων, το οποίο είχε τοποθετήσει στην ομιλία του μετά το ζήτημα του εμπορικού πολέμου, θέλοντας έτσι να στείλει το μήνυμα της αλληλουχίας των θεμάτων.
Ο κ. Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει μέσω οποιουδήποτε νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Πρέπει να σεβόμαστε την κυριαρχία των εθνών, μεταξύ αυτών και του ιρανικού, που αντιπροσωπεύει έναν ιστορικό πολιτισμό»,
είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι πρέπει να μην επαναληφθούν λάθη που έκανε η Δύση στο παρελθόν στην περιοχή.
Υπερασπίστηκε τη συμφωνία των έξι μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου, συμπληρώνοντας ότι κατανοεί και σέβεται τους αμερικανικούς προβληματισμούς για πιθανά κενά της που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία κινδύνου.