Την εντατικοποίηση των συνομιλιών για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ σηματοδότησε με δηλώσεις του ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά την διάρκειας 3,5 ωρών τριμερή συνάντηση στη Βιέννη, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί ή να διαρρεύσει το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων, οι οποίες συνεχίζονται.
Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ότι, «υπήρξαν αρκετές συναντήσεις» ενώ διευκρίνησε ότι,
«γνωρίζουμε το θέμα πολύ καλά, συζητήσαμε και άλλα θέματα, ήταν μια εντατική συζήτηση» είπε, επισημαίνοντας ότι «οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες»
Η βασική ένδειξη, ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο, προέρχεται από την απουσία διαρροών και την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος στα media, καθώς ο χειρισμός αυτός δείχνει ότι οι συζητήσεις είναι σε ευαίσθητη φάση και οι χειρισμοί ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ προέχει η ουσία της διαπραγμάτευσης και όχι η διαχείριση του ενδεχόμενου πολιτικού κόστους.
Νέα διμερής, αυτή τη φορά συνάντηση, προγραμματίζεται για τις αρχές Μαΐου.
Λίγες ώρες πριν από την τριμερή συνάντηση της Βιέννης, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν προκάλεσε αντιδράσεις σε Αθήνα και Σκόπια καθώς με συνέντευξή του επιχείρησε να θέσει χρονικό ορίζοντα 15 ημερών για την επίτευξη συμφωνίας. Από το ΥΠΕΞ περιγράφονται ως ατυχείς, ενώ ζητείται από τον επίτροπο «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί». Το ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ καταλήγει με την επισήμανση ότι «το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».
Από την πλευρά της πΓΔΜ πρώτα αντέδρασε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έδειξε να μη συμμερίζεται την αισιοδοξία Χαν.
«Ο επίτροπος Γ. Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της “Μακεδονίας” και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (σ.σ.: με το θέμα του ονόματος). Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό»
δήλωσε ο κ. Ζάεφ.
Και προσέθεσε ότι
«η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες».