Σε συνεννόηση για την υιοθέτηση λύσης “Μνημονιακού χαρακτήρα” φέρονται να έχουν έλθει Ελλάδα, πΓΔΜ και ΟΗΕ, σενάριο που φαίνεται ότι αποδέχονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO, καθώς απαντά με τρόπο αρθρωτό στα ζητήματα που εγείρονται από τις δύο πλευρές, διασφαλίζει την ευρωατλαντική προοπτική και εντάσσεται σε αυτή, ενώ παράλληλα δίνει χρόνο για αποτελεσματική πολιτική διαχείρισή τους από τις κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι δύο πλευρές κινούνται στη λογική tit-for-tat διπλωματίας, σε επίπεδο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ αντιμετωπίζουν την επίλυση του ονοματολογικού και των συνδεδεμένων θεμάτων ως άσκηση προοπτικής.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στο Σκοπιανό
Όπερ σημαίνει ότι, πολιτικά, οι δύο κυβερνήσεις κάνουν βήματα προσέγγισης και συνεργασίας αποδεικνύοντας την καλή θέληση και την ισχυρή βούληση, ενώ εντάσσουν και κοινώς αποδεκτά προβλήματα σε ενιαίο πλαίσιο, εν είδει κεφαλαίου των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της πΓΔΜ στους διεθνείς και υπερεθνικούς οργανισμούς.
Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αναμένεται, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, να συνυπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας (Memorandum of Unerstanding and Cooperation) το οποίο εν συνεχεία θα φέρουν προς ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη το Μνημόνιο για να ισχύσει θα πρέπει γίνει αποδεκτό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το NATO την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Μνημόνιο θα επιλύει, δια της μεθόδου των μεταρρυθμίσεων, σταδιακά, τα διμερή προβλήματα, καταλήγοντας σε συμφωνία για το ονοματολογικό, στο τέλος της διαδρομής.
Η λύση αυτή καλύπτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για ένταξη της πΓΔΜ σε ΕΕ και NATO, καθώς ο χρόνος υλοποίησης είναι αντίστοιχος του χρόνου που απαιτείται για την εισδοχή της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που είναι συντομότερος από τη διαδικασία της ΕΕ, ήτοι περίπου 24 μήνες.
Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται ακόμα το ζήτημα της διαδικασίας αξιολόγησης της προόδου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, το δικαίωμα veto, οι εγγυήσεις και το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας καθώς και οι ρήτρες απόσυρσης των πλευρών. Ανοιχτά, ως προς τις διατυπώσεις που χρησιμοποιηθούν του παραμένουν θέματα γλώσσας και εμπορίου. Ακόμα διαμορφώνονται οι νομικές προϋποθέσεις ενεργοποίησης της διαδικασίας της διαιτησίας και προσφυγής στα στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα επίλυσης ενδεχόμενων διαφορών που θα ανακύψουν. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν η παρέκκλιση από το συγκεκριμένο Μνημόνιο θα αποτελεί λόγο αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ή αν θα αποτελεί το τελικό κλειδί.
Σε πολιτικό επίπεδο η ψήφιση του Μνημονίου από τα κοινοβούλια είναι ασφαλώς μια διαδικασία με πολιτικό κόστος, ωστόσο η διαχείρισή του θα είναι ευκολότερη με βάση τις πρόνοιες και τις ρήτρες που θα περιέχονται σε αυτό, ενώ ο χρόνος υλοποίησης είναι επίσης σύμμαχος των κυβερνήσεων.
Για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ το χρονικό διάστημα των 2+2 ετών, που φαίνεται ότι προβλέπεται είναι αρκετό ώστε να θέσει το ονοματολογικό στο πλαίσιο αναθεώρησης του συντάγματος, ενώ από ελληνικής πλευράς η διασφάλιση του ονοματολογικού μέσω διεθνούς σύμβασης “κλειδώνει” την απαραίτητη και ενδεχομένως διευρυμένη πλειοψηφία, ενώ τα δύο χρόνια που μεσολαβούν μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την τελική αλλαγή του ονόματος μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον και αποφορτίζουν το πολιτικό σκηνικό, καθώς τη στιγμή της αλλαγής δεν θα απαιτείται νέα πολιτική αντιπαράθεση, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, παρά μόνο -ενδεχομένως- επικύρωση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων από το Κοινοβούλιο.