Καναδάς: 10 νεκροί στο Τορόντο από την επίθεση με αυτοκίνητο

Καναδάς: 10 νεκροί στο Τορόντο από την επίθεση με αυτοκίνητο

Ως τυχαίο περιστατικό, από ψυχολογικά διαταραγμένο δράστη, που δεν συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια αξιολογείται από τς αρχές του Καναδά η επίθεση με βαν κατά πεζών στο Τορόντο που στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε 15 ακόμη.

Οι μαρτυρίες και τα γεγονότα δείχνουν προμελετημένη πράξη, όπως επισημαίνει η αστυνομία, ωστόσο ο 25χρονος Άλεξ Μινασιάν, δράστης της επίθεσης δεν έχει διασυνδέσεις ή άλλα κίνητρα. Σύμφωνα με τις αρχές, η ανάκριση του Μινασιάν θα επιτρέψει να εξακριβωθεί «το ακριβές κίνητρο» της πράξης του. Ο νεαρός ήταν άγνωστος στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Διαβάστε  Τρομοκρατική επίθεση στον Καναδά

Τη στιγμή της σύλληψής του, ο 25χρονος κράδαινε ένα αντικείμενο που κρατούσε στο αριστερό του χέρι προς τους αστυνομικούς, φωνάζοντας προς τον έναν «σκότωσέ με» και υποστηρίζοντας πως είχε όπλο. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο ένας αστυνομικός, στοχεύοντάς τον με πιστόλι, ακούγεται να απαντά «δεν με ενδιαφέρει, πέσε κάτω».

Διαφήμιση

Το χρονικό

Στις 13:26 τοπική ώρα (20:26 ώρα Ελλάδας) η αστυνομία έλαβε μια κλήση στον αριθμό των επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με την οποία φορτηγακι είχε χτυπήσει πεζούς στην οδό Γιανγκ, έναν από «τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Καναδά», στο κεντρικό Τορόντο.

Διαβάστε  Ο Τραμπ σκότωσε το G7 μέσω twitter

Το λευκό φορτηγάκι κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα άρχισε να χτυπάει ανθρώπους στα πεζοδρόμια της οδού Γιανγκ, όπου κάθονταν ή βάδιζαν πολλοί υπάλληλοι γραφείου που εργάζονται στην περιοχή και έκαναν διάλειμμα για μεσημεριανό. Το όχημα συνέχισε την φονική πορεία του για τουλάχιστον «ένα χιλιόμετρο», όπως ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Τορόντο, ο Μαρκ Σόντερς.

Διαβάστε  Ο Καναδάς διακόπτει την υποστήριξη του Ιράκ, λόγω Κουρδικού

Στις 13:52, 26 λεπτά μετά την πρώτη κλήση, «ένας άνδρας συνελήφθη» κοντά στο φορτηγάκι, που ήταν ακινητοποιημένο στο πεζοδρόμιο, με το μπροστινό του μέρος να έχει υποστεί ζημιά.

Διαφήμιση